Els usuaris d'internet consideren que el servei dels proveïdors és car, deficient i lent

Coincidit amb el 40 aniversari del primer missatge enviat entre ordinadors, considerat el naixement d'internet, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha presentat els resultats d'una enquesta sobre els hàbits d'ús de la xarxa. El sondeig, que s'ha efectuat a 2.050 internautes entre 18 i 64 anys, ha revelat l'insatisfacció dels usuaris respecte al servei que reben. Els espanyols consideren que el servei és car (fins a 200 euros més a l'any que a França), deficient i lent.

Actualitzat
L'estudi s'ha presentat a les jornades "El consumidor digital. Internet, xarxes socials i drets dels usuaris", organitzades per l'OCU, i també ha revelat altres dades sobre els usos d'internet. El 68% dels enquestats afirmen accedir a internet al seu domicili, i només un 25% ho fa des de la feina. Dos de cada tres s'hi connecten cada dia, arribant a una mitjana de 18 hores setmanals. Aquest temps augmenta a mesura que l'usuari és menor, amb una mitjana de 22 hores setmanals entre els usuaris de 18 a 29 anys.

Respecte a l'ús que en fan, la majoria afirma utilitzar la xarxa per buscar informació sobre productes i serveis, consultar les últimes notícies, veure vídeos i escoltar música. Un 40% reconeix haver utilitzat alguna vegada programes de descarrega p2p per baixar contingut audiovisual. Pel que fa al comerç per internet, hi ha un clima de confiança cada cop més gran entre els usuaris. Un 73% afirma haver realitzat algun cop compres a través d'algun web.

Sens dubte, són els proveïdors d'internet els que més mal parats queden en aquest estudi. El nombre d'usuaris espanyols insatisfets triplica al dels belgues. Els operadors que millor nota obtenen són els regionals, com el gallec Con R, que és la companyia millor valorada amb un 7,8. Per altra banda, els nacionals obtenen notes molt més mediocres, amb Jazztel com la més ben valorada (6,5), seguida de Tele 2 (6,4), Ono (6,3), Orange (6,0) i Vodafone (5,8). Ya.com i Telefónica estarien a la cua, amb un 5,7 de mitjana.

Sobre el preu i la velocitat, la connexió a Espanya és 200 euros més cara a l'any que a França, i més que a gairebé tots els països del seu entorn, que a més tenen una velocitat més alta.
Anar al contingut