Letònia

Els geòlegs confirmen que la caiguda del meteorit a Letònia ha estat un engany

Geòlegs letons han confirmat que la suposada caiguda d'un meteorit ahir a la nit en un granja de Letònia va ser un engany escenificat per persones que volien fer negoci atraient curiosos i turistes. "Als límits del cràter es veuen els rastres de les pales i s'observa com es van arrencar les males herbes. Aquesta és la versió oficial a la qual hem arribat", ha anunciat Girts Stinkulis, cap del Departament de Geologia de la Facultat de Geografia de la Universitat de Letònia.

Actualitzat
L'expert ha afegit que "les dimensions del cràter no es corresponen amb les que solen deixar habitualment els meteorits en caure". "El terraplè és massa pronunciat i la seva profunditat massa gran", ha dit el geòleg, que ha afegit que la seva opinió és compartida unànimement per experts universitaris amb experiència en meteorits.

Stinkulis ha opinat que l'objecte incandescent que es va poder veure a les imatges i fotografies reproduïdes pels mitjans de comunicació podia ser pols d'alumini. Pel que fa als protagonistes de l'engany, el professor universitari ha comentat que, possiblement, busquessin "crear escàndol o una altra cosa".

Sobre aquest tema, la ministra de l'Interior letona ha assegurat a l'agència oficial russa Itar-Tass que els protagonistes de "la malvada broma" han de ser castigats i hauran de pagar una multa important. "Si es conclou que algú va bromejar, doncs haurà de pagar i molt, ja que a causa de l'incident es va mobilitzar la policia i els equips de salvament i científics i moltes altres estructures i també es van utilitzar equips molt cars".

La majoria de mitjans de comunicació han informat sobre la caiguda d'un meteorit anit al nord de Letònia, al costat de la frontera amb Estònia. El meteorit hauria caigut en una granja als afores de la localitat de Mazsalaca i hauria creat un cràter de 20 metres de diàmetre. Les autoritats locals, que en un primer moment no van poder precisar si es tractava d'un meteorit o un fragment d'un satèl·lit artificial, van acordonar el lloc on va caure l'objecte procedent del cel.

El rus Vladímir Svetsov, científic de l'Institut de Dinàmica de Geosferas de l'Acadèmia de Ciència de Rússia, ha explicat que els meteorits de roca no solen arribar fins a la superfície de la Terra, perquè es destrueixen i es cremen a l'atmosfera. I ha destacat que meteorits d'un metre de diàmetre xoquen amb la Terra amb una freqüència d'una vegada a l'any, i que en la majoria dels casos es tracta de trossos de roca que rares vegades aconsegueixen arribar a la superfície del planeta.

Svetsov ha precisat que prop del 10% del total dels meteorits són de ferro i ha recordat que fa uns deu anys a la república russa de Baskortostan, al costat de la localitat de Sterlimatak, va caure un cos d'aquest tipus, que va deixar un cràter de deu metres de diàmetre.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut