Washington

Disney reemborsa els diners de "Baby Einstein" per no ser vídeos educatius

The Walt Disney Company ha acceptat retornar els diners per la compra dels vídeos "Baby Einstein" davant de les queixes que el producte ni educa ni incrementa l'intel·lecte dels nadons. S'hi poden acollir tots aquells que hagin comprat els vídeos entre el 5 de juny del 2004 i el 4 de setembre del 2009, i la reclamació es pot fer efectiva fins al 4 de març del 2010. La decisió de Disney s'ha pres per evitar una demanda col·lectiva, tot i que la companyia manté que mai s'han promocionat els vídeos com a educatius i que han acceptat el reemborsament no per pressió sinó per la confiança que tenen en el producte i en la fidelitat dels clients.

Actualitzat
Fa més d'una dècada de l'aparició al mercat de la televisió per a nadons de "Baby Einstein". Era una de les primeres companyies en aquest sector i oferia senzills vídeos amb música, titelles, formes i colors i unes quantes paraules. L'èxit va ser rotund i en uns quants anys Disney es va interessar a adquirir-la. Va ser a partir de llavors, l'any 2001, quan es van afegir a la col·lecció llibres, joguets, cartes i nous vídeos sota la marca de "Baby Mozart", "Baby Shakespeare" o "Baby Galileo", entre altres.

Es calcula que, només als Estats Units, un de cada tres nadons de 6 mesos a 2 anys ha estat exposat a un d'aquests vídeos d'entreteniment. Això a pesar que els pediatres recomanen que els menors d'aquesta edat no mirin gens de televisió. Una primerenca exposició dels nadons a la televisió, diuen els experts, pot provocar problemes de dèficits d'atenció quan creixin.

L'any 2006, una entitat anomenada Campanya per a una Infància sense Anuncis va començar una croada contra Disney per aconseguir que l'empresa no promocionés el producte com a educatiu i en reemborsés els diners als pares i mares que se sentissin estafats.

La denúncia va fer efecte i l'etiqueta d'"educatiu" va desaparèixer de l'embolcall dels vídeos i del seu web, però les indemnitzacions no van arribar mai. Els impulsors de la campanya van acudir llavors a un bufet d'advocats expert en salut pública. L'any passat aquests advocats van amenaçar Disney amb una demanda col·lectiva per "pràctiques enganyoses" perquè consideren fals que es promocionin els vídeos com a beneficiosos per als infants.

L'empresa tornarà fins al 10 de març els diners de fins a quatre DVD per llar si han estat comprats en els últims cinc anys a tots aquells que facin efectiva la reclamació. Disney també ofereix la possibilitat de bescanviar-los per llibres o CD de música, o per un descompte del 25% en algun dels productes de "Baby Einstein".
Anar al contingut