Barcelona

El Ministeri d'Economia tutela Agrupació Mútua per les irregularitats detectades

El Ministeri d'Economia ha decidit posar mà a Agrupació Mútua davant les irregularitats en la gestió i la situació patrimonial deficitària que l'asseguradora presenta des de fa temps. Presidida per Fèlix Millet fins al juliol, i per Josep González des de llavors, a partir d'ara i de forma temporal estarà sota tutela pública. L'Estat ha nomenat dos administradors provisionals en una actuació que vol donar garanties als 380.000 socis i clients de l'entitat. Un sorprès González, que des de feia 5 anys estava al consell d'administració, reconeix una excessiva inversió immobiliària de la direcció anterior, però assegura que l'activitat ordinària de la mútua funciona correctament.

Actualitzat
El Ministeri d'Hisenda ha pres la decisió d'apartar Josep González i nomenar els advocats Jacint Boixassa i Sergio Gago Rodríguez com a administradors provisionals mentre s'investiguen les "deficiències molt importants de control intern i irregularitats en la gestió" detectades a Agrupació Mútua, entitat fundada el 1902.

La xifra de negoci de l'asseguradora va arribar als 155 milions d'euros en els primers vuit mesos de l'any, un 8,4% menys que en el mateix període del 2008. La mútua va registrar, per tant, unes pèrdues de 13,5 milions d'euros, davant del benefici de 30 milions del 2007.

Una excessiva inversió immobiliària

La principal via per on s'han perdut els diners són les inversions immobiliàries. La seva filial, Amci Habitat, ha registrat pèrdues de gairebé 5 milions d'euros el primer semestre d'aquest any. González afirma que van ser inversions arriscades de l'antic equip gestor, tot i que defensa que tenen més valor del que diuen els inspectors. Assegura que amb un crèdit -i n'estaven negociant un de 25 milions amb l'Institut Català de Finances- s'hauria arreglat la situació.

Una altra irregularitat detectada per les inspeccions fetes són el sous dels directius. González treu importància a aquest fet explicant que la gamma de dietes dels directius és tan àmplia que pot generar 1.000 opinions diferents.

Els advertiments venien de fa temps i els inspectors van demanar un pla de negoci definitiu que Agrupació Mútua havia de presentar dimarts, però no hi han estat a temps. González assegura que el fet que fins al juliol el president de l'Agrupació Mútua fos Fèlix Millet ha accelerat la decisió del ministeri.

La Generalitat ho veu amb bons ulls


La Generalitat estava al cas de la situació per la qual travessava la mútua, fruit de la política d'inversions dels últims anys. Per això, segons fonts del Departament d'Economia, la decisió del Ministeri és l'adequada, perquè permetrà professionalitzar la gestió d'Agrupació Mútua i garantir-ne la solvència en el futur.

Una auditoria va aixecar l'alarma

Al llarg dels últims mesos s'havien anat succeint els senyals que alguna cosa no funcionava a l'Agrupació Mútua, sobretot fent un cop d'ull a l'última auditoria, prou demolidora per posar en alerta la direcció general d'assegurances.

Tota asseguradora cobra unes primes, i inverteix els diners per treure'n rendiment i complir totes les seves obligacions futures amb els clients. En aquest cas, una part d'aquests diners de l'Agrupació Mútua van anar a la seva filial immobiliària, Amci Habitat, 31 milions d'euros. Però segons els auditors, aquesta inversió ja no era prou rendible, segura i líquida per quadrar els comptes; tot el contrari, afegit a altres desfasaments comptables provocava un dèficit de 21 milions d'euros el 30 d'abril d'aquest any. Tot plegat un problema que podia posar en risc les cobertures dels clients, prou per forçar l'administració a intervenir-hi.

En el seu informe als mutualistes, la direcció de l'Agrupació Mútua qualificava "d'extremadament exigent" la versió dels auditors, i destacava el valor i solidesa "inqüestionables" de l'entitat. Ho firmava el seu president, Fèlix Millet i Tusell.
Anar al contingut