Washington

Una investigadora de Georgetown conclou que Colom parlava català

Un estudi de la Universitat nord-americana de Georgetown determina que Cristòfor Colom era catalanoparlant i originari de la Corona d'Aragó. Després d'analitzar documents oficials i cartes manuscrites del descobridor d'Amèrica, la investigadora lingüística Estelle Irizarry ha publicat un llibre, titulat "L'ADN dels escrits de Colom", on diu que el castellà que escrivia Colom era "notòriament incorrecte" perquè no era la seva llengua materna. La gramàtica i la construcció de les frases delatarien, segons la professora, que era parlant de català. Pel que fa al seu origen, el situa en algun territori de la Corona Catalanoaragonesa.

Actualitzat
La lingüista de Georgetown ha analitzat atentament la gramàtica dels manuscrits de Colom i ha arribat a la conclusió que la manera com redactava les frases revela que el castellà no era la seva llengua materna. "Tenia un castellà notablement incorrecte, encara que pràctic, poètic i eloqüent", assegura Estelle Irizarry. La investigadora creu que la construcció dels textos indica que Colom parlava català i, en conseqüència, era originari d'algun indret de la Corona d'Aragó.

Fa tres anys, un equip de científics va iniciar una recerca internacional que pretenia esbrinar l'origen exacte de Colom, que s'ha atribuït tant a Gènova com a Catalunya, Grècia, Portugal, Còrsega, França i, fins i tot, Polònia. Amb aquest objectiu han estudiat l'ADN de desenes d'europeus amb el cognom Colom o altres variables modernes de la paraula, per comparar-lo amb el de les restes de la tomba del navegant que reposen a la catedral de Sevilla i també les del seu fill i un germà.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut