Londres

L'Àrtic podria ser navegable el 2020, segons un expert

Un expert en l'estudi del canvi climàtic de la Universitat de Cambridge ha posat data al desgel de l'Àrtic, i és el 2020. Peter Wadhams, professor de física de la universitat anglesa, assegura que d'aquí a 11 anys els vaixells podran navegar per zones que ara són capes de gel. El científic es basa en les dades de dues expedicions a la zona, la primera del 2007 i la segona d'aquest 2009.

Actualitzat
L'última expedició, encapçalada per l'explorador Pen Hadow, es va allargar 73 dies, durant els quals l'equip va fer una ruta de 450 quilòmetres per fer medicions. En total van fer-hi 1.500 forats, que van permetre constatar que el gruix mitjà de les plaques de gel era de només de 1,8 metres. Les dades s'han contrastat amb les de l'expedició del submarí nuclear britànic "HMS Tireless", que va passar per l'Àrtic el 2007.

Segons el professor de física de Cambridge, el ritme de reducció de les pannes de gel indica que "el Pol Nord quedarà exposat en deu anys; el gel es retirarà del nord de Groenlàndia i de l'illa Ellesmere cap al 2020". L'expert assegura que "el canvi del gel àrtic a l'estiu serà el principal impacte que l'escalfament global tindrà en l'aparença física de la Terra". També permetrà reduir els 4.800 quilòmetres que els vaixells fan per cobrir la Ruta Nord entre Àsia i Europa.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut