Barcelona

Diada d'actes en record del president Lluís Companys, en el 69è aniversari del seu afusellament

Fa 69 anys, el president de la Generalitat Lluís Companys era afusellat al fossar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc de Barcelona. Companys es convertia així en el primer president europeu elegit democràticament que era assassinat pel feixisme. ERC, el que va ser el seu partit, ha fet la tradicional baixada de torxes fins al fossar. L'acte ha estat presidit pel líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, i ha comptat amb l'assistència del president del Barça, Joan Laporta. Tots els partits catalans, excepte el PP i Ciutadans, s'han apropat fins a la tomba de Companys per la tradicional ofrena floral.

Actualitzat
Laporta ha fet una crida a "aixecar-se" davant "els que cada dia tracten Catalunya amb intransigència" i ha deixat clar que, malgrat que s'ha "intentat fer-lo callar moltes vegades", no pensa fer-ho.

El president del FC Barcelona, que ha estat el convidat d'ERC aquest any en aquesta commemoració, ha assegurat que l'afusellament de Companys per part del franquisme "ens exigeix que la nostra acció sigui coherent" amb la identitat nacional catalana. El record d'aquell "assassinat", ha afegit, ha de fer que es parli "clar" i es deixi de "tenir por".

En el seu discurs després de la tradicional marxa de torxes en memòria de Companys, el líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha fet un símil de la situació actual amb la del 1898, quan Espanya va perdre Cuba i les Filipines. Puigcercós considera que actualment "Catalunya és una colònia política d'Espanya" i ha remarcat que Esquera República treballa per aconseguir-ne l'emancipació.

Puigcercós ha titllat de "rampant" el model d'Espanya, que hauria de ser "una potència emergent a Europa" i ara està "gairebé en una situació de fallida, de crisi econòmica i política".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut