Héctor Garcia: "Tòquio és la ciutat del món on es 'twitteja' més"

A aquest "geek" alacantí que viu al Japó, fa anys que la vida li passa molt de pressa. Ha sabut adaptar-se a la societat robotitzada i tecnològica nipona i explotar molt bé el seu potencial. El blog que escriu des del 2004, Kirai, ha estat guardonat amb diferents premis i és un dels més seguits del món. Fa uns dies va passar per Casa Àsia per explicar als seus fans com és la vida i la cultura japonesa.

Actualitzat
Viure al Japó és com teletransportar-se al futur tecnològic uns quants anys?
És com viure en un món paral·lel. És molt diferent d'Occident.

Com de diferent?
Tot! Aquesta és la gràcia. Quan viatges per Europa trobes diferències, però tot és similar i uniforme. Arribar al Japó és com un xoc, com arribar a una civilització extraterrestre. Les marques són diferents, els trens, els cotxes... Els més usats són quadrats! El sentit de "cool" també és diferent. Les cases prefabricades són uniformes, els mòbils no són Nokia com podríem pensar, etc.

Amb només 28 anys ja has treballat al laboratori suís CERN, a Technoratti Japó i has tingut la teva pròpia empresa. Ara ets enginyer en cap de Twitter Japan. La vida no et passa molt ràpid?
La vida passa molt ràpid però no només a mi, oi? S'ha de gaudir al màxim i fer tot el que desitges abans que sigui massa tard. Sempre amb il·lusió, amb ganes de menjar-se el món!

Quina és la teva tasca concreta a Twitter Japan?
Sóc el connector de Japó amb EUA en tot el que sigui relatiu a tecnologia: adaptar el Twitter per als mòbils japonesos, crear eines per a empreses japoneses perquè facin màrqueting amb el Twitter, localitzar i adaptar la base de dades i la recerca perquè funcioni a la perfecció amb l'idioma japonès, etc.

On és l'atractiu del Twitter?
Que és totalment obert, superfàcil d'usar, et pots registrar en uns segons... i és divertit!

Aquí no ens entra dir coses només en 140 caràcters. Però el Facebook i Flickr triomfen. Allà també?
El Facebook no funciona, al Japó, prefereixen usar el Mixi.jp que és com un Tuenti japonès, per a joves. I més del 50% dels seus usuaris ja hi accedeixen des de telèfons mòbils. El Twitter sembla que va bé però encara falta molt per ser realment rellevant, tot i que actualment Tòquio és la ciutat del món ón es 'twitteja' més.

De quanta gent estem parlant?

Ho sento, no en puc fer públiques les xifres.

El Japó és un dels països més robotitzats. De quina manera creus que entraran els robots en les nostres vides a Occident?
Japó és el país amb més robots industrials del món, està tot superautomatitzat però la majoria no es veuen, treballen a la indústria. El que han fet és suplantar l'home en tasques repetitives. A la vida diària, a banda dels robots de cuina, poc ha canviat.

L'investigador Ray Kurzweil diu que arribarà el dia que les màquines ens controlaran. Com ho veus?
Ens superaran segur, però no ens controlaran.

El teu blog ha estat premiat diverses vegades. Què significa Kirai?
Vol dir "odi". Em vaig equivocar quan el vaig crear, el 2004, començava a estudiar japonès i volia posar-li "kirei" que vol dir "bonic, bell". El blog es va fer famós i ja no en vaig poder canviar el nom.

I al Japó ningú et pregunta a què li tens odi?

Sí, però els n'explico l'origen i riuen. Fa gràcia.

I del blog al llibre "Un geek al Japó", on reculls una visió de la societat japonesa dividida per aficions, com ara els seguidors de la cultura otaku, les tribus, etc. 
Sí, tot va començar escrivint al blog i quan havia reunit molt material vaig dir-me: "Ei, puc escriure un llibre!". Al final només un 10% del continguts són del blog però se'n manté l'esperit.

I quines diferències hi ha entre un "geek" del Japó i un d'aquí?
No gaire: un "geek" per definició és una persona amb curiositat, sobretot per les noves tecnologies. Al Japó hi ha un tipus de "geek", un tipus de friqui que es diu "otaku". Els otakus tenen més interès pel manga, l'anime i les figuretes que per la tecnologia. Però també tenen una curiositat infinita per aprendre.

Com és que un tecnòleg té tanta afició per escriure? Ara prepares un altre llibre....
Aquest serà totalment diferent, amb un aire més literari. Serà una col·lecció de "relats, explicacions i narracions" d'una pàgina acompanyats cadascun d'una foto. En total sortiran uns 120 relats. Aquest Sant Jordi l'editorial Norma el posarà a la venda.

El fet de ser al Japó no ha impedit que estiguis molt present en els mitjans de comunicació d'aquí i d'allà. Al YouTube surts en un programa de televisió japonès.
Intento estar present en molts mitjans per internet: pujo vídeos al YouTube des de fa quatre anys, fotos al Flickr, on tinc una bona comunitat de fotògrafs, seguidors al Facebook i també al Twitter, on tinc molts seguidors japonesos que estan interessats en la cultura espanyola.

No t'aclaparen, tants seguidors? Tens temps de respondre'ls?
Durant la setmana tinc poc temps lliure. Cada dia és una rutina de feina: anar a córrer, escriure per al blog, escriure per al següent llibre i revisar la meva activitat online (correu, Facebook, Twitter, etc.). Amb això ja són 16 o 17 hores. I a dormir. Durant el cap de setmana tinc com a norma no tocar l'ordinador, però agafo la càmera de fotos i capturo el Japó que em trobo quan viatjo pel país. Després ho mostro als lectors del blog.

Al teu blog tens una llista de coses que t'agradaria fer. Per quina penses començar quan tinguis temps?

Una de les prioritats és viatjar a Tailàndia, un país que encara no he visitat i sembla que és meravellós.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut