Madrid

La Moncloa diu que garantirà el desenvolupament de l'Estatut digui el que digui el Constitucional

El govern espanyol garanteix màxima col·laboració amb el govern català per desenvolupar a fons el nou Estatut amb independència del que digui la sentència del Tribunal Constitucional. Així ho han confirmat a Catalunya Ràdio fonts de la presidència del govern. Des de la Moncloa asseguren que acataran totalment la sentència però que hi ha vies per garantir que l'Estatut tirarà endavant.

Actualitzat
Catalunya espera, ho fa des dels últims tres anys, que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre l'Estatut de Catalunya. La sentència, que podria fer-se preuar encara fins a principis d'any, cosa que tiraria per terra les previsions més optimistes que deien que aquest mateix octubre hi hauria resolució, podria deixar en paper mullat importants punts del text estatutari aprovat a les Corts i votat en referèndum.

Des de la Moncloa sempre s'ha dit que s'acataria la sentència de l'alt tribunal fos quina fos però, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, aquesta actitud no té perquè entrar en contradicció amb el desenvolupament de l'Estatut en cas que suposi una retallada del text. Segons fonts de la presidència del govern de Zapatero hi ha diferents vies alternatives per desenvolupar l'Estatut.

Estarien parlant d'adoptar modificacions legals, per exemple, si el Constitucional diu que l'Estatut entra en contradicció amb algunes lleis. Fins i tot puntualitzen que si es neguen competències en matèria judicial es pot arribar a canviar la llei orgànica del poder judicial.

Una altra possible solució per burlar una sentència desfavorable seria recórrer a l'article 150.2 de la Constitució. Aquesta permetria traspassar a Catalunya competències que la Constitució diu que són de l'Estat, com ja es va fer fa uns quants anys, quan governava el PP, per cedir a la Generalitat la gestió i control de tot el relacionat amb el trànsit.

Els esculls més difícils de superar són, segons aquestes fonts, una possible decisió en contra a la denominació de Catalunya com a nació o l'obligatorietat de saber el català. En aquest cas, la Moncloa espera que la sentència sigui interpretable i no tanqui la porta al redactat de l'Estatut.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut