Roma

El Tribunal Constitucional italià invalida la llei d'immunitat

La "Laude Alfano" ja no és vàlida. És el que ha resolt el Tribunal Constitucional italià després de dos dies de deliberacions en una decisió transcendental per al futur polític del primer ministre Silvio Berlusconi. Aquesta llei garanteix immunitat als quatre alts càrrecs de l'Estat i evita que se'ls pugui jutjar. Amb la decisió del Constitucional, però, s'obre la porta perquè els processos que afecten Berlusconi reprenguin el seu curs als tribunals.

Actualitzat
Angelino Alfano era el ministre de Justícia que va promulgar la llei d'immunitat per als quatre càrrecs més importants de l'Estat. És per això que es coneix com a "Laude Alfano" el reglament que ha permès al primer ministre Silvio Berlusconi esquivar la Justícia en els processos en què s'ha vist implicat. Ara, però, aquella llei aprovada el juliol del 2008 ha quedat en paper mullat.

Els quinze membres del Tribunal Constitucional han estat deliberant aquest dimarts i dimecres sobre la conveniència d'invalidar la llei fins que han pres una decisió: l'han invalidada perquè no s'ha fet la reforma constitucional necessària per poder acceptar la llei d'immunitat. Una reforma que hauria d'haver suprimit un principi constitucional que diu que tots els ciutadans són iguals davant la llei. El TC, però, diu que la llei Alfano viola aquest principi. Aquest fet ja va generar una forta polèmica per part de l'oposició quan el Parlament va debatre i aprovar el text.

Amb la invalidació de la llei es poden reprendre els processos judicials que afecten "Il Cavaliere", com per exemple la condemna per part d'un tribunal de Milà al conglomerat empresarial Fininvest, propietat de Berlusconi, per subornar un jutge en la compra de l'editorial Mondadori. Arran d'aquest cas, Berlusconi haurà de pagar 750.000 euros d'indemnització si no guanya el recurs que té previst presentar.

Hi ha altres judicis pendents com el que posaria Berlusconi al banc dels acusats pel suposat pagament de 580.000 euros a l'advocat David Mills, a canvi que falsifiqués el seu testimoni en dos judicis el 1997 i el 1998. Els dos processos van acabar amb l'absolució de Berlusconi. També hi ha el "cas Mediaset", sobre drets televisius adquirits, presumptament, amb facturació falsa i diner negre.

La reacció de Berlusconi: "Se me'n fot!"

En saber-se la decisió del Tribunal Constitucional, Silvio Berlusconi ha reaccionat literalment així: "Les coses són així: tenim una minoria de jutges rojos molt organitzats que utilitzen la justícia amb fins polítics. Tenim el 72% de la premsa que és d'esquerres, i l'espectacle de la televisió pública, pagada amb els diners de tots, que són d'esquerres i fan un espectacle còmic."

"Tenim onze jutges del tribunal constitucional, entre ells el líder de l'esquerra, que fan del tribunal no un òrgan de garanties, sinó polític. Nosaltres continuarem endavant, el processos que surten de Milà són una autèntica farsa. Les coses clares: a mi se me'n fot, als italians se'ls en fot. Visca Itàlia, visca Berlusconi!"


Anar al contingut