Barcelona

Un consorci entre govern i universitats crearà la marca Universitat de Catalunya

El govern de la Generalitat i les universitats públiques catalanes constituiran d'aquí a dos o tres mesos un consorci per crear la marca Universitat de Catalunya, que permetrà a aquests centres tenir una política comuna de projecció exterior i de cooperació, a més de prendre acords sobre titulacions. La creació del consorci farà possible que la marca Universitat de Catalunya emprengui el seu camí sense esperar a l'aprovació de la reforma de la Llei d'Universitats de Catalunya (LUC), que està en fase de preparació i que l'executiu preveu que pugui rebre l'aval del Parlament l'estiu que ve.

Actualitzat
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha explicat avui en roda de premsa que l'objectiu de la marca Universitat de Catalunya és facilitar en el panorama internacional la visualització de les potencialitats del conjunt del sistema universitari català. "Tenim compartida l'excel·lència per diferents universitats. Ara es tracta d'agafar el millor de cada casa i posar-ho en un mateix aparador", ha assenyalat Huguet, després de subratllar que aquesta estratègia redundarà també en un millor govern de les universitats.

Les universitats privades podran també incorporar-se a la marca Universitat de Catalunya en alguns àmbits com, per exemple, a l'hora de compartir serveis, a l'estil del sistema de biblioteques o el centre de computació Cesca. El conseller d'Universitats ha assenyalat que la reforma de la LUC "blindarà" l'existència d'aquesta nova marca, a més de millorar la gestió de les universitats ja que fins i tot podrà realitzar-se una expedició conjunta de carnets i arribar a acords sobre titulacions.

En aquest àmbit, la nova llei potenciarà la figura del rector i del president dels Consells Socials de les universitats, que hauran de comparèixer periòdicament davant el Parlament per exposar l'evolució d'aquests centres superiors d'educació.
Els presidents dels Consells Socials seran a més proposats pel govern, però el Parlament haurà de ratificar els nomenaments.

La nova LUC implantarà a més la comptabilitat analítica en l'àmbit universitari, de manera que aquests centres superiors comptaran amb un instrument més útil per avaluar la seva eficiència en l'àmbit acadèmic i investigador. Aquesta norma posarà també l'accent en el fet que un objectiu prioritari de les universitats, al costat de la docència i la recerca bàsica, és la recerca aplicada i la transferència de coneixement. Huguet ha assenyalat que la insistència en aquest objectiu tindrà conseqüències a l'hora d'avaluar l'activitat de les universitats per part d'organismes com l'Agència de Qualitat Universitària.

En el terreny de la recerca, la llei revitalitzarà el programa de contractació de personal extern al cos de funcionaris Serra Hunter, amb què es pretén captar més talent de fora de Catalunya i Espanya. Totes aquestes novetats, acordades en línies generals amb els rectors, apareixen reflectides en l'avantprojecte de llei de reforma de la LUC que encara ha de passar per diversos tràmits interns abans de ser aprovat pel govern català i arribar al Parlament, on Huguet espera que pugui ser aprovat abans del mes de juliol del 2010. El conseller d'Universitats confia poder aprovar la llei amb el consens general del Parlament.
Anar al contingut