València

València retira l'òpera "Roger de Flor" per evitar mencionar el "poble català"

El Palau de la Música de València ha renunciat a estrenar una òpera del compositor valencià Ruperto Chapí, abans que deixar-la com la va concebre l'autor, amb referències al poble català. La direcció havia ordenat substituir del text el terme "Catalunya" pel de "València" i ho havia fet perquè no trobava adequat que un text musical que menciona els catalans s'interpretés en el concert que commemora la Diada del País Valencià, el 9 d'octubre.

Actualitzat
La direcció del Palau de la Música havia ordenat substituir alguns fragments de la lletra original de l'obra del mestre Chapí. Allà on menciona el poble català o Catalunya, hauria de dir-hi el poble valencià o València. La censura va motivar la queixa dels membres del cor de la Generalitat i els músics, que van denunciar la manca de rigor amb el text original, que parla sobre el capità dels almogàvers, Roger de Flor, i el fet històric conegut com la venjança catalana.

Per la directora del Palau, Mayrén Beneyto, els canvis eren un regal per als valencians, que passaven a ser protagonistes del text. Aquest "gest", però, tampoc no ha agradat als hereus del compositor valencià, que estaven en contacte amb el serveis jurídics de la Societat General d'Autors per evitar que es polititzés l'obra.

Ara, el Palau ha renunciat a interpretar l'obra i ha canviat la programació a tres dies del concert. L'òpera de Chapí s'ha deixat pendent per un dia no tan emblemàtic com la tarda del 9 d'octubre. La direcció assegura ara que es farà sense censura i en versió original, en italià.
Anar al contingut