Barcelona

El govern crea un observatori de l'evolució dels preus agraris del pagès al consumidor

El govern de la Generalitat ha aprovat la creació d'un observatori de preus perquè analitzi el cost, per exemple, d'una poma quan la cultiva un pagès, el sobrecost que hi aplica el distribuïdor i el preu final que trobem al supermercat. Es tracta de fer pública la cadena de preus, però en cap cas l'observatori podrà sancionar. L'objectiu és afavorir el diàleg entre productors, transformadors, distribuïdors i consumidors, sota el paraigua de l'administració, i intentar evitar que les tensions en els preus provoquin la desaparició d'importants sectors productius.

Actualitzat
Els pagesos fa temps que estan en peu de guerra. Denuncien que cada vegada els costa més viure del camp i, en canvi, qui se n'aprofita són els intermediaris. Diuen que cada cop són menys cadenes de distribució les que concentren una part més gran del mercat i imposen les seves condicions, traslladant la pressió per abaixar els preus directament als pagesos.

Per fer més transparents aquestes relacions, el govern català ha volgut crear l'Observatori Agroalimentari de Preus. Es tracta de posar a l'abast de tothom les dades amb preus reals que es paguen pels aliments en cada un dels nivells de la cadena. L'observatori estudiarà com es formen els preus i quins marges s'emporta cadascun dels que hi intervenen.
Anar al contingut