Estocolm

Blackburn, Greider i Szostak, premis Nobel de Medicina per la seva investigació sobre el càncer i l'envelliment

Els nord-americans Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider i Jack W. Szostak han guanyat el Premi Nobel de Medicina 2009 per la seva recerca contra el càncer i l'envelliment. Els científics han investigat sobre un enzim que protegeix les cèl·lules contra el seu envelliment. Tant les cèl·lules bones com les cancerígenes. La investigació permetrà aprofundir en el comportament d'aquest enzim, que s'anomena telomerasa. El premi de Medicina està dotat amb 10 milions de corones, 980.000 euros, i, com la resta de Nobels, es lliurarà el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel.

Actualitzat
El Premi Nobel de Medicina d'aquest any ha recaigut sobre els tres científics nord-americans per haver descobert com els cromosomes estan protegits per la telomerasa, un enzim relacionat amb el rellotge biològic que controla l'edat de les cèl·lules. La falta de telomerasa fa que en cada divisió cel·lular els extrems dels cromosomes s'escurcin, de manera que al final les cèl·lules es tornen incapaces de dividir-se i moren.

La descoberta ha permès solucionar un important problema per a la biologia: com es copien completament els cromosomes durant la divisió de les cèl·lules i com es protegeixen contra la seva degradació.

La telomerasa contribueix també a evitar que els telòmers es vagin fent petits i, per tant, és com una espècie de font de joventut per a les cèl·lules. Aquest procés té efectes positius per a les cèl·lules bones però negatius per a les dolentes. En evitar la mort de les cèl·lules, entre elles les cancerígenes, es fomenta el creixement dels tumors.

L'Institut Karolinska ha destacat que els descobriments de Blackburn, Greider i Szostak han obert una nova dimensió per comprendre la cèl·lula, han obert la porta a entendre els mecanismes de les malalties i han estimulat el desenvolupament de noves teràpies.

Els científics s'hauran de repartir els 980.000 euros amb què els ha premiat l'Institut Karolinska de Suècia, que atorga aquest guardó.

Reconeixement a una destacada trajectòria


Elizabeth H. Blackburn, de 60 anys, és professora de bioquímica de la Universitat de Califòrnia. La revista "Time" la va incloure en els seus llistats anuals de 100 persones més influents del món. El 2006 va guanyar el Premi Albert Lasker d'Investigació Bàsica juntament amb Szostak i ja el 2007 el seu nom apareixia en les travesses per al Nobel.

Carol Greider, de 48 anys, de l'Escola de Medicina de la Universitat de Johns Hopkins, ha treballat estretament amb Blackburn; de fet, és la seva mestra. Va començar les seves investigacions el 1984. Aquell mateix any va identificar un nou enzim, la telomerasa, que era responsable del manteniment cromosòmic.

Finalment, a Jack W. Szostak, de 57 anys, se'l considera un dels líders en el camp dels estudis genètics per les recerques que porta a terme des del seu laboratori a l'Institut Howard Hughes dels Estats Units.
Anar al contingut