Terrassa

S'inaugura la restauració de les esglésies de Sant Pere de Terrassa

Terrassa celebra la recuperació del conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere després de més d'una dècada de treballs de restauració. El conjunt és una de les peces més valuoses del patrimoni preromànic i romànic català i mundial. Ha resistit durant segles la pressió urbanística d'una ciutat que ha crescut molt i que ha viscut una etapa de forta expansió industrial. Les obres han permès viatjar quinze segles enrere i fer descobertes històriques i arqueològiques importants d'un ampli període, com ara la presència d'una catedral. L'entrada al recinte serà gratuïta durant tot el mes d'octubre.

Actualitzat
Fins ara es coneixen com les esglésies de Sant Pere. A partir d'avui, aquest conjunt monumental ha quedat rebatejat com la seu d'Ègara. La restauració dels últims deu anys ha confirmat la presència entre els segles V i VIII d'una catedral. La basílica es trobava entre l'església de Santa Maria i l'espai que ocupa l'actual museu, que explicarà al visitant la importància d'aquest conjunt episcopal.

A mesura que s'anaven descobrint les restes, els arqueòlegs van adonar-se que es trobaven davant d'un conjunt episcopal important i rellevant. Han pogut delimitar l'espai de la catedral i descobrir més racons que es desconeixen, com el baptisteri. La descoberta de la piscina baptismal i altres restes arqueològiques ha obligat a transformar completament l'espai amb l'objectiu de poder observar-hi aquestes troballes i a la vegada gaudir de l'entorn.

Aquesta restauració, que ha costat uns 11 milions d'euros, també ha donat llum a les pintures murals dels interiors i n'ha eliminat alguns elements afegits en l'anterior remodelació de Puig i Cadafalch. D'aquí a uns quants mesos es restaurarà l'església de Sant Pere i el retaule petri de l'interior.

En l'acte d'inauguració el president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que el conjunt és una "joia del patrimoni romànic català" i ha destacat l'esforç institucional que s'ha dut a terme durant els darrers deu anys per poder recuperar aquestes cinc esglésies que van ser seu episcopal al segle V i que ara esdevenen peces emblemàtiques de la història de Catalunya. Montilla ha visitat l'espai juntament amb altres personalitats, com l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, el conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras, o el bisbe de Terrassa.


ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut