Els partits ultimen l'elecció dels candidats a un any vista de les eleccions al Parlament (III)

A poc més d'un any per les eleccions al Parlament de Catalunya, els partits polítics ja es troben immersos en la planificació estratègica dels comicis. Però abans de traçar cap tàctica ni fer cap cartell o fotografia, els partits escullen qui serà el cap de llista i, per tant, el candidat a la presidència de la Generalitat. Dels partits que actualment tenen representació parlamentària, de moment tres han canviat de cap de llista, fet que genera un punt d'incertesa a l'hora de predir quin serà el comportament electoral de la formació amb un canvi de líder. A més, un nou partit s'afegeix a la competició amb un exconseller com a bandera.

Actualitzat
Ve de la pàgina anterior. Clica aquí per retrocedir-hi.


Rivera, l'incògnita


Són tres i mal avinguts. Sens dubte, Ciutadans va ser la sorpresa de les eleccions del 2006, ja que era un partit nou i va obtenir representació al Parlament, però l'experiència no els ha anat gaire bé. Dels tres diputats, dos ja han abandonat el partit per discrepàncies, i la mala maror dins de la direcció de Ciutadans fa témer fins i tot que es puguin presentar en aquestes eleccions futures.

Tot i això, si tot va bé Rivera serà el candidat, i intentarà aprofitar l'anomenada que va agafar quan es va presentar el 2006, amb un cartell electoral molt polèmic. Però coordinar el propi partit i mantenir el suport electoral sembla massa difícil per a un partit tan jove.

Carretero, la novetat dels comicis

L'exconseller de Governació va començar a criticar el seu propi partit (aleshores ERC) per la manca de voluntat política per treballar per l'autodeterminació. Així, va decidir abandonar-lo i anar pel seu compte, i tres anys després es presenta amb Reagrupament, una formació on ell és el líder clar i fort i que vol aglutinar tot l'electorat amb sentiment independentista.

Carretero s'ha servit de tots els conflictes que hi ha hagut en el si d'Esquerra per anar desprestigiant aquest partit i anar guanyant adeptes. A més, el seu perfil d'home tenaç i potser algun fitxatge mediàtic (com pot ser el president del FC Barcelona) poden permetre-li obtenir representació al Parlament de Catalunya.

Anglada, la polèmica

El líder de Plataforma per Catalunya va ser dels primers que va anunciar que pretenia presentar-se a les eleccions per la Presidència de la Generalitat. Josep Anglada és un polític força polèmic, ja que el seu partit defensa mesures contra la població immigrant, especialment la musulmana. Es va fer molt famós arran d'aconseguir entrar a l'Ajuntament de Vic, on ara és la segona formació amb més vots, i des del 2007 s'ha estès a ciutats com Olot, el Vendrell, Cervera o Tàrrega.

En el darrer semestre PxC ha obert delegacions territorials a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, per tal de donar-se a conèixer al màxim de població per arribar a les eleccions amb alguna possibilitat de sortir elegit. Tot i que l'aspiració d'Anglada és governar la seva ciutat (Vic), podria presentar-se per donar impuls i després encapçalar la candidatura municipal.
Anar al contingut