Barcelona

Les glaceres del Pirineu van camí de desaparèixer el 2050

Per veure els efectes devastadors del canvi climàtic i l'escalfament del planeta sobre les grans masses de gel no cal anar fins a l'Antàrtida. Un equip del programa de TV3 "Espai Terra" ha pujat al massís Aneto-Maladeta i ha pogut comprovar de ben a prop la reculada de la glacera més gran del Pirineu, que va camí de la seva desaparició a mitjans d'aquest segle.

Actualitzat
La glacera de l'Aneto és la més gran del Pirineu, amb una superfície d'unes 100 hectàrees i un gruix aproximat de 50 metres. D'unes setmanes ençà, però, ja en són dues. L'augment de les temperatures, un dels efectes del canvi climàtic, ha dividit aquesta gran massa de gel.

Jordi Camins, un dels membres d'aquesta expedició i testimoni d'aquesta reculada del gel des de fa 25 anys, explica que a partir d'ara totes dues glaceres tindran una dinàmica independent i seran "més sensibles al canvi climàtic" que quan estaven juntes, ja que abans una rebia el gel de l'altra.

La situació es repeteix a les glaceres de la Maladeta, que es van trencar l'any 1990 i des d'aleshores el gel ha reculat uns 150 metres. Si es manté aquest ritme, les glaceres del Pirineu podrien acabar desapareixent cap a l'any 2050.
Anar al contingut