Madrid

"Obscenitat", "escàndol" i "mal exemple", entre les crítiques per la pensió del conseller del BBVA

Malestar generalitzat per la pensió de 3 milions d'euros anuals que cobrarà de forma vitalícia el ja exconseller delegat del BBVA José Ignacio Goirigolzarri. Una de les primeres reaccions i també de les més contundents, ha estat la del ministre de Treball, Celestino Corbacho, tot i que també n'ha parlat, per exemple, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i els sindicats. Entres les paraules més repetides hi ha "escàndol", obscenitat", "mal exemple" i "falta d'ètica".

Actualitzat
L'endemà de saber-se quant cobrarà un directiu del BBVA que s'ha prejubilat pocs s'han estat d'opinar sobre la qüestió. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha afirmat que és una decisió d'una estitat privada, però ha afegit que només espera que amb aquestes exemples de pensions les entitats bancàries "no ens donin mai consells" com per exemple "congelar les pensions de 800 euros o abaratir l'acomiadament de persones que en cobren 1.300".

Per la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado ha admès que és "una decisió dels accionistes". "Crec que no hem d'opinar sobre aquests temes", ha afegit, "és una consideració d'ètica sobre la qual ja saben quina és l'opinió fel govern".

Per la seva banda, el responsable d'Economia del PP, Cristóbal Montoro, ha destacat que l'afer és "especialment cridaner" si es té en compte el moment de crisi que es viu, en què tantes persones passen "dificultats". Des de CiU, el diputat Josep Sánchez Llibre ha parlat de "mal exemple", però ha dit que en tractar-se d'una empresa privada que no rep ajudes "no hi podem entrar".

Esquerra Unida ha titllat la pensió vitalícia d'"escàndol internacional" i ha aprofitat per recordar que la reunió del G-20 no ha pres cap decisió per evitar fets com aquest. I per últim, també s'ha pronunciat sobre la qüestió la portaveu de UPyD, que ha considerat una "obscenitat", encara que sigui legal, la pensió de l'exconseller.

Crítiques també dels sindicats

Els secretaris generals dels dos principals sindicats espanyols, Cándido Méndez, de la UGT, i Ignacio Fernández Toxo, de CCOO, també han mostrat la seva indignació per les condicions amb què José Ignacio Goirigolzarri ha deixat el BBVA. Tots dos han destacat, en la línia del ministre Corbacho, el fet que en temps de crisi se senten veus que demanen abaratir els acomiadaments.

Per Méndez, notícies com aquesta provoquen una "irritació justificada" i "lamentablement no són infreqüents". Per això ha demanat a la patronal, la CEOE, que mesuri els seus plantejaments sobre el cost dels acomiadaments.

Toxo, per la seva banda, tot i no voler "generalitzar", ha afirmat que "mentre el sector financer no jugui el paper que li toca, difícilment podrem sortir d'aquesta situació", i ha denunciat que l'accés al crèdit tant de famílies com d'empreses continua "estrangulat".
Anar al contingut