Madrid

El govern envia al Congrés la llei d'avortament, que situa la majoria d'edat als 16 anys

El Consell de Ministres ha donat el vistiplau al projecte de llei d'avortament, que després d'un any de treball ja està llest per començar a ser debatut al Congrés. El text en manté els aspectes fonamentals com el termini de 14 setmanes per avortar lliurement i el de 22 si existeix risc per a la vida o salut de la dona o greus anomalies en el fetus. També recull la mesura més polèmica, el fet que les menors de 16 i 17 anys puguin avortar sense el consentiment dels pares. Les novetats del text són el reforç tant de l'exposició de motius com del sistema d'informació, i la incorporació en el comitè clínic d'un equip pluridisciplinari d'experts en diagnòstic prenatal.

Actualitzat
El text final del projecte de llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) inclou algunes de les recomanacions del Consell d'Estat, segons ha informat la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega. Es reforça, per exemple, l'exposició de motius. En aquesta es reconeix que la vida prenatal "és un bé jurídic que mereix una protecció eficaç però sempre tenint en compte la ponderació dels drets de la dona embarassada".

Una altra novetat és la inclusió en el sistema d'informació d'un nou apartat segons el qual "s'informarà la dona específicament sobre les conseqüències mèdiques, psicològiques i socials que comporta continuar l'embaràs o la seva interrupció".

A més, s'ha modificat l'article 16, que fa referència al comitè clínic que ha de valorar aquells diagnòstics prenatals en els quals es detectin malalties extremament greus i incurables en el fetus. Aquest comitè estarà format per un equip pluridisciplinari de persones expertes en diagnòstic prenatal. Una vegada confirmat el diagnòstic pel comitè, serà la mateixa dona qui decideixi sobre la seva intervenció. Hi haurà almenys un d'aquests comitès en cada comunitat autònoma i el seu funcionament es regularà reglamentàriament.

El govern espanyol també ha tingut en compte les propostes aportades per l'Agència de Protecció de Dades per garantir la intimitat i la confidencialitat.

El cos central del projecte segueix endavant

Els aspectes fonamentals de la proposta no canvien, ja que, segons el projecte, la dona podrà interrompre l'embaràs lliurement fins a la setmana 14, sempre que hagi rebut informació sobre els seus drets i sobre les ajudes de què pot disposar per a la maternitat si decideix seguir endavant amb l'embaràs.

De manera excepcional i fins a la setmana 22, es podrà avortar només en dos supòsits: si estigués en risc la vida o la salut de l'embarassada o si hi hagués greus anomalies en el fetus. La interrupció de l'embaràs es garantirà en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, perquè sigui una prestació pública i gratuïta.

Un dels punts més polèmics i que més s'ha debatut és el que proposa que menors de 16 i 17 anys puguin avortar sense el consentiment dels pares, encara que hi ha un cert consens sobre la conveniència d'informar-los-en.

Segons De la Vega, el projecte aprovat pel govern és "el que més s'ajusta a la realitat social espanyola". La vicepresidenta ha definit el projecte com una "llei assenyada i ajustada al dret que, més de dues dècades després de la primera legislació, vol donar resposta a les mancances", va agregar.

Anar al contingut