Berlín

Victòria de Merkel, que repetirà mandat amb l'ajuda dels liberals, i derrota sense precedents de l'SPD

Els cristianodemòcrates d'Angela Merkel han tornat a guanyar les eleccions al Bundestag i la cancellera alemanya ja ha anunciat el seu propòsit de formar un nou govern conservador amb els liberals per als pròxims quatre anys. L'aritmètica fa que els dos partits acaparin prou escons per formar govern i trencar la gran coalició dels últims quatre anys amb els socialdemòcrates, que han patit el revés més important des del final de la Segona Guerra Mundial, en bona part per l'escissió de l'esquerra d'Oskar Lafontaine.

Actualitzat
El 71% dels seixanta-dos milions de ciutadans alemanys que estaven cridats a votar, una participació que ha caigut gairebé 7 punts respecte a les últimes legislatives, s'han expressat a favor de la continuïtat d'Angela Merkel com a màxima autoritat del país. De fet, ja era el que es preveia i el màxim al·licient d'aquesta cita electoral no era qui guanyaria sinó amb qui pactaria Merkel: si repetiria la gran coalició amb els socialdemòcrates de Frank-Walter Steinmeier o si se sortiria amb la seva i podria sumar prou suports amb els liberals de Guido Westerwelle.

L'aritmètica electoral permetrà a Merkel la coalició desitjada i així ho ha anunciat quan ha proclamat la seva victòria, molt abans de tancar-se el recompte final. El seu partit ha perdut gairebé 1,5 punts respecte als resultats de fa quatre anys però continua sent el més votat, amb un 33,8%. Aquest és el segon pitjor resultat de la CDU en seixanta anys d'història.

Els escons dels cristianodemòcrates més els obtinguts pels liberals sumen el suficient per obtenir majoria absoluta al Parlament alemany. Merkel ha anunciat la seva intenció de reunir-se aquest mateix dilluns amb el líder liberal per "fixar un primer calendari de converses". Merkel no dubta que "la coalició podrà segellar-se al més aviat possible". En el seu discurs també ha assegurat que continuaria sent la "cancellera de tots els alemanys" i ha afirmat que es posarà immediatament a treballar "perquè hi ha molts problemes a resoldre".

Els liberals són els guanyadors morals de la jornada. Han aconseguit gairebé cinc punts més dels obtinguts en les últimes eleccions al Bundestag, amb uns resultats que s'acosten al 15% dels vots i que són els millors que han obtingut mai. El seu líder, Guido Westerwelle, ha afirmat que estan "llestos per assumir la responsabilitat de governar amb la CDU".

L'altra cara de la moneda, la del perdedor, l'encarna l'SPD. Els socialdemòcrates han obtingut el pitjor resultat en unes generals des de la fundació de la República Federal Alemanya i perden més d'11 punts respecte a les legislatives del 2005. El seu líder, Frank-Walter Steinmeier, ha reconegut la derrota i ha qualificat el resultat "d'amarg" per a la seva formació. Steinmeier, donant per improbable qualsevol acord per ser soci del govern, ha promès una "oposició dura".

Creixen els petits

Les eleccions generals alemanyes confirmen el permanent creixement dels "partits petits", alimentats per la caiguda de vots de les forces majoritàries, dramàtica en el cas del derrotat Partit Socialdemòcrata i dissimulada per la victòria en el cas de la Unió de la cancellera Angela Merkel.

L'Esquerra d'Oskar Lafontaine, amb un 12%, esdevé la quarta força del Bundestag, i els Verds, la cinquena, amb un 10%. Els resultats d'uns i altres suposen un increment de més de tres i dos punts respectivament en comparació amb els resultats que van obtenir el 2005.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut