Lisboa

El Partit Socialista portuguès guanya les eleccions però perd la majoria absoluta

El socialista José Sòcrates podrà repetir com a primer ministre de Portugal, però ha perdut la majoria absoluta. El vot de càstig per la gestió de la crisi econòmica, la pitjor a Portugal en 30 anys, ha acabat passant factura a Sòcrates, que ara haurà de comptar amb el suport puntual dels partits minoritaris d'esquerres. El PS ha obtingut el 36% dels vots, davant el 29% que ha rebut el partit conservador de Manuela Ferreira, que continua en auge després de les eleccions europees. Ferreira ha admès la derrota, però ha advertit a Sócrates que li farà una oposició "molt ferma" i que a partir d'ara ja es posen a treballar per les properes eleccions municipals, que es faran a l'octubre.

Actualitzat
Els portuguesos han votat fortament marcats per la pitjor crisi econòmica en trenta anys, amb un augment de l'atur, els salaris baixos i el tancament d'empreses. Aquesta situació ha fet augmentar l'escepticisme electoral i, davant d'això, ha ressorgit el debat sobre les dues receptes clàssiques: la de les inversions públiques dels socialistes o la de l'austeritat econòmica dels conservadors.

D'aquesta manera, es podria explicar el retrocès dels socialistes en aquests comicis i com el partit PSD (de centre-dreta) ha millorat els seus resultats, fet que van començar a demostrar en les eleccions europees. De fet, els socialistes han passat del 45% al 36% dels vots i perden més de vint diputats, un retrocès considerable que lliga amb la idea que la població, sacsejada pels efectes de la crisi, ha exercit un vot de càstig. A Portugal, el 9% de la població activa és a l'atur, la pitjor taxa dels darrers 30 anys.

Pel que fa als altres partits, el conservador Centre Democràtic Social-Partit Popular (CDS-PP) ha obtingut un 10,4% dels vots; el Bloc d'Esquerres, el 9,76%, i la Coalició de Comunistes i Verds (CDU), el 7,84%. Des d'Espanya, els socialistes s'han felicitat de la victòria de José Sócrates i han dit que aquest fet suposarà que Lisboa i Madrid estaran aviat unides amb l'AVE, el tren de gran velocitat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut