Barcelona

Mor als 86 anys Alícia de Larrocha, considerada la pianista catalana amb més projecció internacional

La pianista Alícia de Larrocha ha mort a la clínica Quirón de Barcelona, a causa d'una llarga malaltia cardiorespiratòria. De Larrocha, de 86 anys, era la pianista amb més projecció internacional del panorama musical espanyol, i va obtenir, entre altres premis, dos Grammy i el Príncep d'Astúries de les Arts, l'any 1994. Va ser una nena prodigi, ja que als 6 anys ja va oferir el primer concert públic, i quan en tenia 11 va actuar amb l'Orquestra Simfònica de Madrid.

Actualitzat
El músic Frank Marshall, deixeble d'Enric Granados, la va veure actuar i la va iniciar com a concertista en solitari, l'any 1940. En aquesta dècada va començar a fer gires pel continent europeu, i va començar a fer-se un nom a escala internacional. Als anys 60 la seva carrera s'accelera i arriba a programar 120 concerts l'any per tot el món, a més d'organitzar tres gires diferents pels Estats Units cada any.

De Larrocha va guanyar nombrosos premis, entre els quals la de "millor artista del món" (1977), la medalla d'or de l'Spanish Institute de Nova York (1980), el Premi Nacional de Música (1985), a més d'obtenir dos Grammy, considerats els Oscar de la música: millor solista instrumental pels concerts interpretant els "Quaderns d'Ibèria" d'Isaac Albéniz (1989), i per la seva interpretació al disc "Goyescas" (1994). També va rebre el premi Ondas a la millor solista de música clàssica (1993).

Alícia de Larrocha es va mantenir en actiu fins fa pocs anys. L'any 2003 va oferir diversos concerts en llocs emblemàtics, com el Carnegie Hall de Nova York i al Palau de la Música de Barcelona. Gelosa de la seva intimitat, treballadora incansable, fugia del divisme i de l'exhibició vana, fins a fer de la humilitat el millor dels mèrits. Diuen que ningú com ella sabia ser respectuosa i fidel a l'esperit dels compositors que interpretava, com Falla, Albéniz, Granados, Mompou i Montsalvatge.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut