Nova York

El Consell de Seguretat de l'ONU aprova una resolució contra la proliferació nuclear

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat una resolució contra la proliferació nuclear que persegueix l'objectiu d'instaurar un món desnuclearitzat. L'artífex d'aquest acord ha estat el president dels Estats Units, Barack Obama, que ha estat el primer nord-americà a presidir una reunió del Consell de Seguretat des de la creació de les Nacions Unides l'any 1945. Obama ha alertat de l'amenaça nuclear i per això ha reclamat "noves estratègies" per combatre-la. Ras i curt, la proposició aprovada per unanimitat demana als països firmants del Tractat de No-Proliferació Nuclear que respectin les seves obligacions, i als qui no l'han firmat encara, que s'hi adhereixin per fer-lo universal.

Actualitzat
L'objectiu és aturar la proliferació d'armament nuclear mundial i les proves atòmiques, i que els països es desfacin dels seus arsenals. La Xina, però, que és membre amb dret a veto en el Consell, s'ha desmarcat de l'opció d'augmentar les sancions a l'Iran, de la qual són partidaris els Estats Units i Rússia.

Es tracta de la resolució 1887 i, a banda de reclamar la implicació dels 15 països membres a desnuclearitzar el món i a negociar una reducció de l'armament nuclear, també expressa la greu preocupació que té el Consell de Seguretat sobre l'amenaça de la proliferació nuclear. Els caps visibles d'aquesta amenaça són l'Iran i Corea del Nord, per això l'ONU exigeix a aquests dos països que compleixin la totalitat de les seves resolucions i fa una crida a les parts implicades a trobar una solució negociada al més aviat possible.

Actualment, entre els membres de l'ONU, només els cinc països permanents del Consell de Seguretat tenen armes nuclears, però coincidint amb la resolució, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha dit que desitja que els experts nuclears iranians es trobin amb col·legues estrangers per descartar tota sospita sobre el seu programa atòmic.

Cal recordar que Washington es troba en negociacions per subscriure amb Rússia un nou tractat de reducció de caps nuclears i busca la ratificació de prohibició total d'assajos nuclears, que han firmat 148 països però que només entrarà en vigor si el subscriuen els Estats Units, la Xina, l'Índia, Indonèsia, el Pakistan, Israel, Egipte i Corea del Nord.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut