Nova York

Els líders mundials es troben a Nova York en una cimera contra el canvi climàtic

Aquest dimarts comença a Nova York una cimera sobre el canvi climàtic amb la participació d'un centenar de líders mundials, entre els quals el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. La cimera, organitzada per les Nacions Unides, és una trobada prèvia a la reunió que es farà a finals d'any a Copenhaguen, una cimera que ha de posar les bases d'un nou acord que substitueixi el Protocol de Kyoto. El nou document hauria d'entrar en vigor el 2012 i pretén forçar els principals emissors de CO2 a retallar les emissions d'aquests gasos responsables de l'efecte hivernacle.

Actualitzat
Quan falten tres mesos perquè se celebri la cimera de Copenhaguen, però, les diferències entre països desenvolupats i emergents no han permès aconseguir encara un consens per substituir el Protocol de Kyoto que venç el 2012. El principal escull està en què països rics, com ara els Estats Units, es neguen a firmar un compromís si les economies emergents no accepten retallar emissions.

Per la seva banda, aquests països, com la Xina o l'Índia, veuen injust posar en perill el seu creixement econòmic per solucionar un problema provocat en primer lloc per la contaminació dels més desenvolupats.

Que la societat civil pressioni els líders mundials

Per escalfar motors de cara a la celebració d'aquesta trobada de líders mundials, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat a la societat civil que pressioni els líders polítics perquè donin un impuls real a la lluita contra el canvi climàtic.

Ha estat en la cerimònia d'obertura de la Setmana del Canvi Climàtic, que ha comptat amb la presència de l'exprimer ministre britànic Tony Blair i l'actor australià Hugh Jackman.

Paral·lelament, més de 500 companyies procedents d'una cinquantena de països han firmat un comunicat en què demanen mesures contra el canvi climàtic de cara a la reunió de l'ONU. A més, adverteixen que un eventual fracàs de la cimera de Copenhaguen empitjoraria la situació econòmica actual.
Anar al contingut