Tegucigalpa

Zelaya arriba a Hondures per sorpresa i diu que "ningú" el tornarà a treure del seu país

El govern "de facto" d'Hondures que presideix Roberto Micheletti ha ordenat el toc de queda a tot el país i el tancament dels aeroports internacionals pel retorn del president deposat, Manuel Zelaya, que ha arribat d'amagat a la capital després de ser-ne expulsat fa tres mesos arran d'un cop d'estat. Zelaya està refugiat a l'ambaixada del Brasil a Tegucigalpa, on hi ha milers de seguidors. Des d'allà ha afirmat que ha tornat per buscar el "diàleg" que permeti superar la crisi política però ha assegurat que "ningú" el tornarà a treure del seu país. En canvi, Micheletti ha demanat a les autoritats brasileres que entreguin Zelaya i han amenaçat que el faran responsable de qualsevol disturbi que es pugui produir.

Actualitzat
El retorn del president deposat d'Hondures, Manuel Zelaya, al seu país ha estat minat de dubtes i incerteses.

Mentre que el govern "de facto", amb Roberto Micheletti al capdavant, negava taxativament durant hores que Zelaya hagués entrat al país assegurant que es trobava a la suite d'un hotel de Nicaragua, l'OEA i els Estats Units afirmaven que es trobava a Tegucigalpa, la capital hondurenya.

Micheletti i la resta d'hondurenys han pogut comprovar finalment que el president deposat es trobava al país, quan Zelaya ha tret el cap per una finestra de l'ambaixada del Brasil a Tegucigalpa i ha saludat els milers de seguidors que s'hi han mobilitzat per donar-li suport.

Toc de queda

Davant l'evidència, l'executiu de Micheletti ha procedit a declarar el toc de queda a tot el país i a ordenar el tancament temporal dels aeroports internacionals. La policia s'ha desplegat per la ciutat davant de possibles aldarulls.

Al mateix temps, Zelaya ha fet una crida a la tranquil·litat i ha demanat als militars que no responguin amb violència contra la població que es manifesta a favor seu.

La UE demana una "solució negociada"

La Unió Europea ha tornat a demanar una "solució negociada" a la crisi d'Hondures i ha exigit a totes les parts que evitin qualsevol mesura que pugui augmentar la tensió i la violència.

La UE ha expressat també el seu suport als esforços fets per l'Organització d'Estats Americans (OEA) i, en particular, pel seu secretari general, José Miguel Insulza, per "facilitar el diàleg i la restauració de l'ordre constitucional a Hondures".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut