Arenys de Munt

Tanquen els col·legis a Arenys després d'una jornada de votacions sense incidents

Arenys de Munt ha respost a un cita històrica amb civisme i participació. La consulta per la independència de Catalunya s'ha tancat sense incidents importants i amb un marcat to festiu. La participació ha estat del 41%, és a dir que han anat a votar 2.671 dels 6.500 arenyencs amb dret a vot. Una participació més alta que en els últims comicis europeus, autonòmics i estatals. La manifestació falangista a la plaça de Catalunya s'ha desenvolupat sense problemes i només s'han registrat incidents quan han marxat els autocars. Un centenar de persones s'han concentrat envoltats d'un fort desplegament policial. Els falangistes han estat rebuts amb xiulets i proclames independentistes.

Actualitzat
"Arenyencs i arenyenques catalans, queda oberta la votació popular per la independència de Catalunya". Aquesta frase de l'advocat Alfons López Tena, un dels membres de la comissió avaladora de la consulta independentista, ha donat el tret de sortida a les votacions a Arenys de Munt.

Sense incidents, els veïns han votat envoltats d'una gran expectació mediàtica. L'habitualment tranquil·la població ha bullit d'expectació per la consulta. No s'hi preguntava qualsevol cosa, sinó sobre la independència de Catalunya, i, malgrat que la consulta no és vinculant, moltes persones esperen que els resultats serveixin com a revulsiu en aquesta causa.

Els organitzadors esperaven una alta participació. Una esperança que s'ha confirmat un cop ha tancat el col·legi. En total, hi han votat 2.671 persones. A més, els dies previs n'han votat per correu 183 més.

Ernest Vila ha estat el primer que ha votat, i ho ha fet amb un "sí" a la independència, que ha mostrat cofoi a les càmeres. Molta gent s'ha acumulat a l'entrada del Centre Moral, que, com que és un local petit, ha provocat llargues cues durant tot el dia per poder votar. Es tracta del centre cultural de l'entitat privada Centre Moral, on hi ha cinc taules amb cinc urnes, i es troba just a la façana del costat de l'Ajuntament, on la justícia va prohibir celebrar la consulta. L'emplaçament concret s'havia mantingut en secret fins a l'últim moment per evitar boicots.

Un total de 6.500 veïns d'Arenys de Munt, tots els majors de setze anys, podien participar en la primera consulta sobiranista que es fa a Catalunya. Havien d'estar empadronats al municipi, però no feia falta que tinguessin la nacionalitat espanyola. Tots podien respondre a la pregunta "Està d'acord que Catalunya sigui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en una Unió Europea?". Sobre la taula, paperetes amb el "sí", el "no" i en blanc.

L'alcalde d'Arenys, Carles Móra, també ha anat a votar i ha demanat als conciutadans que votin sense por i ha fet una crida, als ciutadans i a totes les persones que s'acostin al municipi, a aconseguir que aquest diumenge fos una jornada pacífica i una gran festa de la democràcia. I de fet ho ha estat. Pel que fa als resultats, Móra tenia clar que guanyaria el "sí".

Cara a cara amb la Falange

A dos quarts d'una, tal com estava previst, s'han començat a concentrar a la plaça de Catalunya del municipi un centenar de persones convocades per la Falange Espanyola i de les Jons. Els falangistes han estat rebuts amb xiulets i crits per part d'un nombrós grup d'independentistes. Un fort dispositiu policial desplegat pels Mossos d'Esquadra ha fet de barrera entre els uns i els altres i ha evitat enfrontaments. El llançament de pedres contra l'autocar de la Falange ha estat l'únic punt negre de la jornada.

La manifestació havia estat autoritzada pel Tribunal de Justícia de Catalunya, que ha fet cas omís de la recomanació del Departament d'Interior d'ajornar-la fins a la setmana vinent.

Suports arribats d'arreu

La reacció del govern espanyol i de la justícia, que no ha permès que l'Ajuntament hi participi directament cedint un espai per a les votacions, ha ajudat a envoltar de polèmica la cita i ha elevat el grau d'expectació. La iniciativa promoguda pel Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació ha traspassat les fronteres del poble i ha creat molt rebombori tant a favor com en contra.

La consulta vol marcar un precedent i que després se'n facin en altres municipis. De moment, a Blanes s'ha organitzat un simulacre de consulta sobre la independència de Catalunya. Els promotors, la Casa del Poble, denuncien així els impediments, les amenaces de grups d'extrema dreta i la falta de democràcia del sistema judicial que hi ha hagut al voltant de la consulta d'Arenys. La intenció dels organitzadors és posar-se en contacte amb els grups polítics municipals per presentar una moció, a finals de mes, per poder tirar endavant la consulta de forma oficial.

D'altra banda, una vintena de personalitats del món polític, econòmic i cultural van participar aquest dissabte a la nit a Arenys en un acte unitari de suport a la consulta. La cita va aplegar unes 400 persones i els convocants van destacar la iniciativa del municipi, que ha comportat que Arenys de Munt sigui "un dels punts de referència".

També dissabte una trentena de juristes catalans van fer públic un manifest a favor de la consulta popular, que consideren perfectament emparada en la legalitat vigent. A més, asseguren que és conforme a la llei el ple municipal que va donar-hi suport i insten el Departament d'Interior a garantir que la consulta es pugui fer amb absoluta normalitat, respecte i seguretat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut