Barcelona

Els ordinadors portàtils arribaran aquest curs a 33.000 alumnes catalans

Aquest curs escolar els ordinadors arribaran de forma generalitzada a algunes aules de Primària i Secundària catalanes. Serà amb un pla que la Generalitat posa en marxa i que preveu que fins a 33.000 alumnes de 325 centres educatius catalans disposin el gener del 2010 d'un ordinador portàtil per fer classe. Al projecte inicialment dissenyat pel govern català per consolidar les noves tecnologies a l'ensenyament, s'afegeixen els recursos del Pla Escola 2.0, que aquest divendres va aprovar el govern espanyol en consell de ministres. El pla, inicialment previst per a Secundària, s'aplicarà també en alguns cursos de Primària.

Actualitzat
A partir d'aquest curs escolar els ordinadors no estaran reservats només a l'assignatura i les aules d'informàtica. El govern català posa en marxa un pla que pretén introduir i consolidar les noves tecnologies a l'aula. El pla consisteix a proveir els alumnes d'ordinadors portàtils per fer les classes amb l'ajuda de materials digitals. 

Una implantació gradual

El pla, que preveu que 33.000 alumnes catalans disposin d'ordinador portàtil, s'aplicarà de forma gradual. La primera fase coincidirà amb l'arrencada del curs el proper 14 de setembre. Serà llavors quan uns 6.000 alumnes del Primer Cicle de Secundària disposaran d'aquesta nova eina.

La segona fase s'encetarà el gener del 2010, quan s'hi afegiran 16.000 alumnes de Secundària i 11.000 del Cicle Superior de Primària, és a dir, de 5è i 6è. Aquests alumnes que s'incorporen en una segona etapa al pla està previst, però, que treballin des de principi de curs amb llibres digitals.

Una vegada s'hagi completat la fase pilot aquest any, la Generalitat preveu estendre el pla a la resta de centres de Secundària durant els pròxims quatre anys.

La meitat del cost, subvencionat

La Generalitat subvencionarà la meitat dels 300 euros que costaran els ordinadors, i les famílies n'assumiran la resta. El govern català preveu, però, donar beques, que es calcula que podran arribar al 20% de les famílies amb menys recursos i per qui els ordinadors no tindran cap cost. Educació subvencionarà també l'adquisició dels ordinadors de reserva i els destinats als docents.

Les famílies rebran una carta en què s'explica com ha de pagar els 150 euros, i on han de recollir l'ordinador. Un cop abonat el cost, se'l podran quedar. De tota manera, el secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomer, ha explicat a "Catalunya Ràdio" que els ordinadors tindran un sistema de control per veure quin ús en fan els alumnes fora de l'escola.

En el pla Escola 2.0 aprovat pel consell de ministres de divendres i que es posarà en marxa també aquest curs, l'Estat paga la meitat de l'ordinador, i ha demanat a les comunitats autònomes que en paguin la resta. Tot i això, Catalunya ha preferit destinar els diners a equipar les aules. Per tant, els diners aportats a per l'Estat se sumen al fons de la Generalitat per digitalitzar les aules.

Altres detalls de la mesura

La Generalitat ha triat per als escolars un netbook, és a dir, un portàtil dels més petits. Té una pantalla de 10 polzades, i pesa tot just un quilo.

El model d'ordinador que es preveu generalitzar entre els estudiants és el Toshiba NB200. L'empresa PromoCaixa del grup "La Caixa" actuarà com a canal de compra i subministrament dels equips, mentre que els alumnes i les famílies s'hauran d'encarregar del manteniment.

El Departament d'Educació ha posat en marxa formacions per als docents pel que fa als equips i les eines. Les aules que participin en el projecte comptaran també amb projector i pissarra digital interactiva.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut