Barcelona

Arenys avisa: si es prohibeix la consulta hi haurà una reacció en cadena

La magistrada del jutjat contenciós de Barcelona que porta el cas de la consulta sobre la independència de Catalunya convocada a Arenys de Munt ha escoltat els advocats de l'estat espanyol i del consistori. L'advocat de l'Ajuntament, Salvador Milà, ha defensat el dret de donar suport polític a la consulta i ha advertit que la prohibició del referèndum crearà "una reacció en cadena" en altres localitats. De la seva banda, l'advocat de l'Estat n'ha demanat la suspensió definitiva.

Actualitzat
La jutge que porta la causa va suspendre la setmana passada provisionalment l'acord de l'Ajuntament d'Arenys de Munt de donar suport a un referèndum d'autodeterminació, i havia demanat conèixer de primera mà quina és la posició exacta del consistori. En la interlocutòria prèvia, la magistrada, que ara estudia els arguments de les dues parts, recollia les observacions de l'advocacia de l'Estat, que considera que l'Ajuntament s'ha extralimitat en les seves funcions.

El consistori, però, vol permetre la celebració de la consulta al·legant que el local se cedeix habitualment a iniciatives privades. Salvador Milà, exconseller de Medi Ambient d'Iniciativa i advocat de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, ha afirmat que molts consistoris han donat suport a consultes populars i han aprovat resolucions, per exemple, a favor de l'Estatut o condemnant un atemptat terrorista, posicionaments que també sortirien de les seves funcions.

Milà ha explicat que el referèndum no ha estat convocat per les autoritats municipals sinó per una entitat privada i ha advertit que la plataforma que l'ha organitzat el celebrarà igualment, encara que hi hagi una decisió judicial que ho prohibeixi. A més, ha alertat que si la justícia s'hi oposa, no farà altra cosa que provocar una reacció en cadena perquè altres municipis convoquin consultes populars en el mateix sentit.

A la sortida dels jutjats, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, ha remarcat que no és l'Ajuntament el que promou el referèndum i que si la jutge manté que no es pot fer en un espai municipal, l'Ajuntament el llogarà a la plataforma. Móra ha assegurat que la sentència no només afectarà als ciutadans d'Arenys, sinó a tots els catalans i ha recordat que la llibertat d'expressió és sagrada. "Molta gent mira a Arenys" com una "referència". Una sentència contrària seria "un atac a la democràcia".

L'advocat de l'Estat, excandidat de Falange

L'advocat encarregat de recórrer el referèndum a Arenys de Munt en nom de l'Estat, Jorge Buxadé Villalba, va participar a les llistes de Falange Española de las JONS i de la Falange Española Auténtica a mitjans dels noranta.

Buxadé va ocupar el setè lloc a la llista de la formació d'ultradreta a Tarragona a les eleccions al Parlament de Catalunya del 1995. Un any més tard, per les eleccions generals de 1996, va ocupar el vuitè lloc a les llistes de Falange Española Auténtica a Barcelona.

Actualment i des de fa uns quants anys, l'advocat forma part del grup de partidaris i col·laboradors de la diputada del PP de Catalunya Montserrat Nebrera.

Jorge Buxadé Villalba no ha fet cap intervenció a la vista d'aquest dilluns perquè l'Estat ja va presentar la seva argumentació la setmana passada en un recurs. S'ha limitat a presentar un resum de les notícies publicades a la premsa sobre el referèndum d'Arenys de Munt.
Anar al contingut