Guatemala

Primera sentència per desaparicions forçades durant la guerra civil de Guatemala

La justícia de Guatemala ha condemnat a 150 anys de presó Felipe Cusanero, un exmilitar acusat de la desaparició de sis indígenes durant els anys 80, en plena guerra civil. Aquesta sentència pot obrir una nova via per a les famílies de les 45.000 víctimes que es calcula que encara hi ha desaparegudes. El judici ha durat gairebé un any i mig, i l'acusat sempre ha defensat la seva innocència. Cusanero s'ha convertit en el primer condemnat pel delicte de desaparicions forçades al país.

Actualitzat
El Tribunal de Sentència del departament de Chimaltenango, al centre de Guatemala, ha imposat a Felipe Cusanero 25 anys per la desaparició de cadascuna de les sis víctimes de què se l'acusava. Així, conclou un procés reprès el passat 26 d'agost després que els recursos de la defensa el mantinguessin bloquejat al voltant d'any i mig.

La decisió judicial suposa la primera sentència d'aquest tipus per crims durant la guerra civil de Guatemala, que es va prolongar de 1960 i 1996 i en què, segons la Comissió per la Veritat Històrica, un organisme que té el suport de l'ONU, van morir 200.000 persones.

Els magistrats han considerat provat que entre 1982 i 1984 sis persones van desaparèixer per la força de l'aldea de Chuatalum, a San Martín Jilotepeque i que aquestes desaparicions van ser perpetrades per Cusanero amb el suport de l'exèrcit.

Familiars de les sis persones segrestades van presentar la querella contra l'excomissionat militar el juny del 2003 i s'hi va sumar com a acusació l'Associació de Familiars de Detinguts Desapareguts de Guatemala. Asseguren que no buscaven venjança, sinó "la veritat i la justícia".

Anar al contingut