Madrid

La primera onada de vacunes contra la grip nova arribarà al 20% de la població

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha anunciat que la primera onada de vacunes contra la grip nova cobrirà el 20% de la població, és a dir, les persones incloses en el grup de risc. Aquest col·lectiu està format per embarassades, personal sanitari i de serveis i malalts crònics. N'han quedat finalment exclosos els menors de 14 anys. Només hi tindran accés els que tinguin una patologia crònica. Jiménez, que ha encapçalat el Consell Interterritorial de Salut, ha afegit que hi haurà una reserva de vacunes que, en cas de necessitat, podria cobrir el 60% de la població. Jiménez ha proposat als consellers amb qui s'ha reunit que no modifiquin el calendari escolar de la seva comunitat autònoma per culpa de la grip nova, sinó que comencin el curs amb "normalitat".

Actualitzat
Els de menys de 14 anys, exclosos

El Consell Interterritorial de Salut ha delimitat què es considera grup de risc respecte a la grip nova. Rebran la vacuna les dones embarassades, el personal sanitari i de serveis bàsics i els malalts crònics. Els nens de més de sis mesos, doncs, han quedat exclosos d'aquest grup, excepte els que tenen patologies cròniques. Amb aquesta decisió, la ministra ha canviat de criteri, ja que fins ara havia defensat que tots els nens fins als 14 anys fossin immunitzats contra el virus. Jiménez no ha descartat, però, ampliar el grup de risc depenent de com evolucioni la malaltia.

Jiménez, que ha indicat que la decisió s'ha pres en coincidència amb els criteris de la Unió Europea, ha afegit que cobrint aquest grup de risc es cobreix entre el 15% i el 20% de la població. També ha dit que el govern espanyol ampliarà la reserva de vacunes, de manera que n'hi haurà per al 60% dels ciutadans.

S'avança la grip estacional


Durant el Consell Interterritorial de Salut, la ministra també ha informat que la grip comuna ha arribat abans del que es preveia i que, per tant, el període de vacunació començarà abans. Jiménez ha apuntat com a data d'inici el 15 de setembre.

Inici de curs "amb tota normalitat"

Jiménez també ha avançat que proposarà als consellers autonòmics que el curs escolar comenci "amb tota normalitat" i que "no es retardi". La ministra de Sanitat ha subratllat la importància de "mantenir la normalitat i els hàbits de vida" davant la grip nova. Amb tot, s'ha mostrat disposada a adoptar "totes les actuacions necessàries per combatre un increment del contagi".

Arran de la proposta de Jiménez, el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha demanat que també s'inclogui dins dels grups de risc els professors dels centres escolars. La titular de Sanitat ha indicat, però, que en aquesta reunió es pactaran totes aquestes mesures amb els representants autonòmics, mentre que dimarts es trobarà amb el ministre d'Educació i amb els consellers del ram.

De fet, Jiménez ha declarat que mentre l'Agència Europea del Medicament no autoritzi la dispensació de la vacuna "tenim temps" per continuar aprofundint en els criteris que definiran quins grups de persones han de ser vacunats.

A les farmàcies

La vacuna contra la grip nova podria adquirir-se a les farmàcies quan estigui garantida la vacunació de les persones incloses dins dels grups de risc delimitades per les autoritats sanitàries internacionals. Així ho ha indicat la ministra de Sanitat en declaracions a RTVE. Jiménez ha apuntat que el govern espanyol té reservats 37 milions de dosis "per vacunar la població que considerem de risc, però quan el sistema nacional de salut tingui garantides aquestes vacunes, evidentment també es posaran en el canal privat per si alguna persona en volgués disposar". A més, pel que fa a la negativa d'alguns metges de vacunar-se, Jiménez ha assenyalat que la vacunació, fins i tot per als grups de risc, és "voluntària i no obligatòria". "Ningú està obligat a vacunar-se", ha puntualitzat la ministra.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut