Gdansk

Polònia reivindica el paper de víctima davant dels "totalitarismes nazi i bolxevic"

Dirigents d'una vintena de països commemoren a la ciutat polonesa de Gdansk l'inici de la Segona Guerra Mundial, el conflicte més important del segle XX. La matinada de l'1 de setembre del 1939, els alemanys van bombardejar una base polonesa a prop d'aquesta ciutat. A partir d'aquí, es va desencadenar una guerra en què van morir 62 milions de persones. En la cerimònia que s'ha fet a Gdansk, el president polonès, Lech Kaczynski, i el primer ministre del país, Donald Tusk, han alertat contra el risc de falsejar la història i han reclamat que Rússia reconegui la seva responsabilitat en un conflicte que va fer 62 milions de morts.

Actualitzat
El president polonès, Lech Kaczynski, i el primer ministre del país, Donald Tusk, han reclamat que Rússia reconegui la seva responsabilitat en el conflicte. Una responsabilitat que Vladímir Putin va assumir després que diversos programes de la televisió russa responsabilitzessin els polonesos de la guerra per haver firmat un suposat pacte secret amb els nazis. Aquestes informacions van indignar Polònia, que va acusar Moscou de falsificar la història.

L'inici de la guerra


La guerra va començar a la ciutat lliure de Danzig, l'actual Gdansk, quan el cuirassat alemany "Slesvig-Holstein" va bombardejar la fortalesa polonesa de Westerplatte. Dos dies més tard, el Regne Unit i França declaraven la guerra a Alemanya. Va ser una guerra global: es va lluitar a Europa, l'Àfrica, l'Àsia i Oceania. Tota la societat es va mobilitzar. Des dels artistes enrolats per fer pel·lícules de propaganda fins a milions de dones que van ocupar el lloc dels homes a fàbriques i despatxos, inclús en serveis auxiliars dels exèrcits.

Sis anys de guerra. Seixanta-dos milions de morts, més de la meitat civils. La major hecatombe de la història de la humanitat. Mentre els líders vençuts se suïcidaven o eren morts, els vencedors es repartien el món en dos blocs, que van durar fins la caiguda del mur de Berlín. Els països guanyadors fundaven les Nacions Unides. I el 1951, els dos eterns enemics, Alemanya i França, creaven la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, la primera pedra de la Unió Europea, pensada, precisament, per evitar que mai a Europa tornés a començar cap guerra.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut