Barcelona

La contaminació atmosfèrica causa 16.000 morts l'any a Espanya

Que l'aire que ens envolta no és bo per a la nostra salut respiratòria no és cap novetat, però un nou estudi dut a terme a Barcelona i a quatre ciutats europees més i presentat en el marc del Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, que acull la Ciutat Comtal aquests dies, revela que la contaminació també té efectes devastadors en la salut cardiovascular, i causa fins a 16.000 morts cada any. El treball també recull que, si es reduís la pol·lució als nivells recomanats, només a Barcelona es podrien evitar 3.500 morts anuals.

Actualitzat
A més contaminació atmosfèrica, més ingressos hospitalaris per causa cardiovascular. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi portat a terme en cinc ciutats europees, entre elles Barcelona. El cardiòleg Robert Elosua, coordinador del grup d'investigació d'epidemiologia i genètica cardiovascular de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona, ha presentat els resultats en el marc de la trobada internacional del sector que se celebra a Barcelona.

Segons aquest estudi, les partícules ultrafines de pol·lució, procedents en gran part dels vehicles de motor, passen dels pulmons a la sang i danyen les parets arterials. La pol·lució pot causar malalties cròniques o símptomes a curt termini com variacions en la freqüència cardíaca, i augment de la pressió arterial, de la vasoconstricció o de la coagulabilitat. Amb el temps, a més, pot fer augmentar el gruix de la paret arterial i la quantitat de calç que s'hi troba, cosa que pot degenerar en una arteriosclerosis.

Xifres esfereïdores

Les investigacions avalen el fet que en els dies de més contaminació en les ciutats augmenten també les incidències i les morts per infart agut de miocardi o altres patologies. De fet, fins i tot quantifica que anualment 16.000 persones moren a Espanya a causa de la pol·lució.

Amb aquestes dades, l'estudi assegura que, si es reduís a Barcelona la contaminació als nivells recomanats internacionalment, es podria rebaixar en 1.800 els ingressos i en 3.500 les morts a l'any per malaltia cardiovascular.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut