Barcelona

La temporada literària en català arriba aquesta tardor carregada de memòria

La tardor és a quatre passes i la nova temporada aterra a les llibreries amb tot un seguit de novetats en català que ens conviden a passejar-nos per la memòria de personatges com l'expresident Jordi Pujol, que publica el segon volum dels seus records i peripècies. Les editorials, però, no obliden altres gèneres com la narrativa o el relat, i també podrem trobar llibres d'autors consagrats, com un recull de contes del desaparegut Manuel de Pedrolo, o d'altres més mediàtics, com el del "polonès" Toni Soler.

Actualitzat
Després de l'èxit, fa dos anys, del primer volum de les memòries de l'expresident català Jordi Pujol, el dia 6 d'octubre arribarà a les llibreries la segona part, que ocupa el període que va dels anys 1980 a 1993.

L'editorial Proa avança que, amb "franquesa i vivacitat", Pujol tracta aquí episodis crucials de la història recent, com el 23-F i el paper d'alguns polítics en l'intent de cop d'estat, la querella de Banca Catalana o la complexa situació de CiU davant el referèndum de l'OTAN. També es parla de l'operació reformista de Miquel Roca, la creació de TV3, els Jocs Olímpics, el seu relleu dins de Convergència, i inclou alguns documents inèdits, com una carta al rei Joan Carles i una altra a Felipe González. Tot plegat conforma aquest llibre que, segons l'editorial, "és difícil que deixi indiferent".

La temporada comença també amb altres personatges que fan memòria. L'editor Josep Maria Castellet tornarà als prestatges el novembre del 2009 amb "Seductors, il·lustrats i visionaris" (Edicions 62), una recopilació inèdita de textos memorialístics que conformen els retrats literaris de Manuel Sacristán, Carlos Barral, Gabriel Ferrater, Joan Fuster, Alfons Comín i Terenci Moix.

El mateix mes de novembre, l'expresident del Barça Agustí Montal, que va fitxar Johan Cruyff, també presentarà "Memòries d'un president blaugrana en temps difícils" (Proa). I sense deixar el món del futbol crida especialment l'atenció el volum "Un any al paradís" (Ara Llibres), d'Andrés Iniesta, un relat íntim i personal que serveix al futbolista per rememorar els episodis clau del millor any de la seva vida i que veurà la llum al setembre.

Altres gèneres

En l'àmbit de la narrativa, el mes de setembre comença amb diverses apostes. Una d'elles és la nova novel·la del televisiu Toni Soler, "L'última carta de Companys" (Columna), en què un Mosso d'Esquadra rep l'encàrrec de modificar el passat i rescatar el president Companys del castell de Montjuïc. Una altra novetat serà l'antologia de contes de Manuel de Pedrolo, a càrrec d'Edicions 62, amb selecció i epíleg de Jordi Coca.

L'editorial La Magrana proposa dues reedicions i una novetat. Tornaran a veure la llum "Ronda naval sota la boira", de Pere Calders, i "Prínceps", de Josep Maria Carandell. D'altra banda, al novembre està previst que ja pugui llegir-se la nova obra d'Imma Monsó, "Una tempesta", després de l'èxit d'"Un home de paraula".

Va de bolets i també de traduccions

L'editorial Ara Llibres aposta per diferents obres relacionades amb els bolets, com "Bolets en temps de crisi" o "Compradors de bolets: com trobar bolets sense perdre's pel bosc", mentre que Angle inclou en el seu catàleg "Grans metges catalans", de Genís Sinca.

Els llibres d'autors catalans es complementaran amb les traduccions de primeres espases mundials com "Un món desajustat", d'Amin Maalouf, que editarà La Campana; "Meridià de sang" (Edicions 62), de Cormac McCarthy; "El Gattopardo" (Proa), de Tommasi de Lampedusa; "El vencedor està sol" (Proa), de Paulo Coelho; "La mort de Bunny Munro" (Empúries), de Nick Cave, o "La meva mare", de Tahar Ben Jelloun.

Anar al contingut