Brussel·les

La biblioteca virtual europea vol arribar als 10 milions de continguts

La biblioteca virtual europea, també coneguda com Europeana, vol doblar el nombre de llibres, pintures, vídeos, mapes i fotografies disponibles en el seu arxiu. Actualment, quan només fa un any que es va fundar, l'Europeana ja té 4,6 milions de continguts digitalitzats que es poden consultar per internet. Tot i això, el portaveu comunitari de Societat de la Informació, Martin Selmayr, ha afirmat que aquesta xifra és insuficient. La seva meta és arribar als 10 milions de continguts a l'any 2010.

Actualitzat
Entre les causes que obstaculitzen la digitalització de continguts hi ha els drets d'autor i la falta de motivació dels estats implicats. Viviane Reding, comissària de la Societat de la Informació, ha afirmat que els estats europeus segueixen actuant "per sota de les seves possibilitats", i que per això "només un 5% dels llibres digitalitzats a la UE són accessibles a través de Europeana".

També ha dit que ja va sent hora que Europa deixi d'admirar els progressos d'altres continents en digitalització de continguts, perquè si aquí no s'avança prou és perquè "no es fan els deures". A més, segons Reding, també cal un canvi en la normativa europea sobre drets d'autor, per tal d'"adaptar-la a l'era digital".

Continguts d'Europeana

La major part dels continguts que s'incorporen a Europeana són documents que ja han perdut els drets d'autor, perquè prescriuen 70 anys després de la mort de l'autor. No s'inclouen, per tant, les obres "orfes" ni els llibres descatalogats.

Els francesos, els més implicats

Un 47% dels nous continguts que arriben a la biblioteca virtual són francesos. Alemanya aporta un 15,4% dels continguts, seguida dels Països Baixos i del Regne Unit amb un 8%. Els que arriben d'Espanya són només un 0,6% del total. Entre els arxius incorporats aquest any hi ha una col·lecció de 70 incunables procedents de la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Recentment l'executiu comunitari ha obert una consulta pública sobre l'Europeana i el seu futur, incloent dubtes sobre els problemes amb els drets d'autor. Aquells qui ho vulguin podran donar la seva opinió des d'ara fins al dia 15 de novembre.
Anar al contingut