São Paulo

La saliva de la paparra podria servir per curar els càncers de pell, fetge i pàncrees

La saliva d'un dels paràsits més repulsius que hi ha, la paparra, conté una proteïna que podria curar els càncers de pell, de fetge i de pàncrees, segons investigadors brasilers. Després d'estudiar un exemplar sud-americà d'aquest paràsit xuclador de sang, l'"Amblyomma cajennense", van descobrir que aquesta proteïna destrueix cèl·lules cancerígenes i conserva les cèl·lules sanes. "És un gran descobriment", considera la directora de l'estudi, Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, investigadora de biologia a l'Institut Butantan de São Paulo.

Actualitzat
"La substància que hi ha a la saliva d'aquesta paparra podria ser un remei contra el càncer", ha explicat Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, que ha reconegut haver descobert per causalitat les virtuts d'aquesta proteïna, batejada com a "factor X actiu", després d'estudiar les propietats anticoagulants de la saliva de la paparra. La proteïna presenta característiques comunes amb un conegut anticoagulant anomenat TFPI, o inhibidor del tipus Kunitx, que actua igualment sobre el creixement de les cèl·lules.

La descoberta va portar els investigadors a fer diverses proves al laboratori per veure si la proteïna produïa efectes sobre les cèl·lules cancerígenes i els resultats van superar totes les expectatives. "Per sorpresa nostra, la proteïna no va matar les cèl·lules sanes" però "sí que ho va fer amb les cèl·lules cancerígenes que han estat analitzades".
Anar al contingut