Washington

Mor als 77 anys el senador demòcrata Edward Kennedy, germà de John Fitzgerald Kennedy

El senador demòcrata Edward Kennedy ha mort aquesta matinada als 77 anys a causa d'un tumor cerebral, segons ha informat la cadena de televisió CNN. Edward Kennedy era germà del president John Fitzgerald Kennedy i del senador de Nova York Robert Kennedy, que van morir assassinats. Actualment, Ted, com se'l coneixia popularment, era el membre més prominent de la família Kennedy que encara vivia. Senador de l'estat de Massachussets des de l'any 1962, és el segon membre de la saga que mor aquest mes d'agost. L'altra va ser Eunice Kennedy, una germana seva.

Actualitzat
El petit dels Kennedy, una de les referències per al Partit Demòcrata nord-americà i una icona de l'Amèrica progressista, ha mort a causa d'un tumor cerebral maligne que li van diagnosticar el maig del 2008. La família ha emès un comunicat en què afirma que "hem perdut el pilar central i irreemplaçable de la nostra família, però la inspiració de la seva fe, el seu optimisme i la perseverança viuran als nostres cors per sempre".

Els Kennedy també han agraït el suport rebut durant la malaltia del senador, que l'havia apartat gairebé del tot de la vida política. De fet, les seves últimes aparicions van ser durant la campanya per les eleccions nord-americanes, per donar suport a l'actual president Barack Obama.

El senador complia ara la seva novena legislatura. Ted va començar la seva carrera política l'any 1962, un any abans que el president Kennedy fos assassinat. Les seves aspiracions a la Casa Blanca, als anys 60, es van veure tallades arran d'un accident de cotxe que va tenir, i en el qual va morir la seva secretària. Kennedy va ser acusat d'abandonar-la sense auxiliar-la. Posteriorment, l'any 1980 va intentar ser candidat, però va perdre les primàries contra Jimmy Carter.

La mort del que anomenaven el "lleó del Senat" deixa un important buit en la política dels Estats Units. I és que Ted kennedy era un mestre de les negociacions a última hora, capaç de convèncer qui calia per aconseguir que una causa tirés endavant. Va ser defensor, a més, de moltes reformes, sobretot de la sanitària, un motiu que l'havia unit els últims temps al president Obama.

Mostres de condol arreu

Des del president dels Estats Units, Barack Obama, i els líders demòcrates al Senat i la Cambra de Representants fins a republicans com el governador Schwarzenegger o l'exprimera dama Nancy Reagan, han destacat la figura de Ted Kennedy arran de la notícia de la seva mort. Obama ha dit que té el cor trencat per la notícia i la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, ha dit que ningú ha fet més que ell per l'educació i la salut dels nord-americans.

El líder de la majoria demòcrata a la Cambra de Representants ha afirmat, per exemple, que "el rugit del 'lleó liberal' pot callar per sempre, però els seus somnis i ideals no moriran mai". Nancy Reagan ha ressaltat que els últims anys, i malgrat les seves diferències polítiques, l'havia considerat un aliat en la lluita per la defensa de la investigació amb cèl·lules mare.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut