Kabul

Els EUA demanen als partits afganesos no especular sobre els resultats de les eleccions

Els Estats Units han demanat als partits afganesos que evitin especular sobre els resultats de les eleccions fins que s'anunciïn els resultats definitius. Washington ha expressat la seva esperança que el procés serà transparent i que es farà front a les acusacions de frau. De moment, els resultats preliminars mostren que el president Karzai tindria un lleuger avantatge d'un 2% sobre Abdullah. A hores d'ara, Karzai té un 41% i Abdullah el 39%. Si la tendència continua sent aquesta, serà necessari recórrer a una segona volta electoral.

Actualitzat
"Demanem a tots els partits que evitin les especulacions fins que s'anunciïn els resultats nacionals", ha declarat el portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Ian Kelly, en declaracions a la premsa. Segons Kelly, els Estats Units es prenen "molt seriosament" les acusacions de frau, però ha insistit que les autoritats afganeses han promès que faran front a les acusacions. El portaveu ha dit que confien que es faci una "investigació transparent i oberta" de les al·legacions de frau.

L'anunci de les primeres dades oficials arriba després de diversos dies de denúncies de frau electoral per part d'Abdullah i altres candidats a la presidència. De fet, la Comissió Electoral ha fet una crida als mitjans de comunicació que van cobrir les eleccions que si tenen proves de la suposada manipulació dels resultats n'informin immediatament aquest organisme.

La Comissió Electoral va rebre 225 queixes relacionades amb el dia de les eleccions, de les quals n'ha acceptades 35 considerades d'alta prioritat, categoria que s'atorga a les irregularitats susceptibles d'alterar els resultats electorals, i les està investigant. Segons alguns candidats i mitjans de comunicació, durant els comicis es va permetre que menors de 18 anys dipositessin la seva butlleta a l'urna i que algunes persones votessin fins a tres vegades.
Anar al contingut