Kabul

Observadors internacionals constaten irregularitats en les eleccions afganeses per la campanya d'intimidació dels talibans

Dos dies després de les eleccions a l'Afganistan, la Comissió Electoral ha informat que 11 dels seus membres van ser morts pels talibans. També, els insurgents han tallat els dits a dos votants de Kandahar. Malgrat tot, la UE ha qualificat de "bones" les eleccions, tot i destacar que no van ser lliures en certes parts del país.

Actualitzat
La missió d'observadors de la Unió Europea reconeix que hi ha hagut irregularitats en les eleccions afganeses per les campanyes d'intimidació dels talibans, però, en conjunt, considera que el procés electoral ha estat correcte.

Els observadors constaten que en algunes províncies el dret de vot no es va poder exercir amb normalitat. A més, informen que els talibans han començat una campanya de represàlies contra els votants. Una de les mesures que apliquen és la de tallar el dit índex a la gent que hagi participat en els comicis. Segons l'informe, els talibans han mutilat almenys dues persones que portaven el dit marcat per la tinta electoral.

Ara, la missió dels observadors és garantir la transparència de l'escrutini fins que no s'anunciïn els resultats oficials a primers de setembre. Si cap dels candidats a la presidència supera el 50% dels vots, s'haurà de fer una segona volta.

De moment, els dos principals rivals, Hamed Karzai i Abdullah Abdullah, alimenten la confusió. Tots dos han cantat victòria abans que es facin públiques les xifres oficials.
Anar al contingut