Kabul

Acaba el recompte electoral a l'Afganistan sota múltiples sospites de frau i irregularitats

La Comissió Electoral Independent anuncia que ja ha comptat tots els vots i que el dia 25 anunciarà els primers resultats, malgrat que s'ha especificat que segurament fins al 17 de setembre no hi haurà res oficial. I això perquè s'haurà de comprovar el correcte funcionament dels 6.000 col·legis electorals de tot el país, ja que les sospites d'irregularitats i de frau electoral corren com la pólvora. Els portaveus de campanya dels candidats s'acusen mútuament de manipular les eleccions, i centenars de ciutadans denuncien que han rebut pressions per votar interessadament. A més, milers de dones s'han quedat sense votar perquè els homes no els ho han permès, i han votat per elles.

Actualitzat
Mohamed Zahir Shah, un ciutadà afganès de la província de Paktika, al sud-est del país, ha assegurat sense complexos que ell ha votat 36 vegades. Concretament ha dipositat el seu vot, i 35 més corresponents al de totes les dones de la seva família. En diversos districtes es va permetre aquesta falta democràtica, ja que els col·legis electorals no estaven ben separats entre zones d'homes i de dones.

Aquest és un exemple de les irregularitats que hi ha hagut en les eleccions presidencials i provincials afganeses. A més, els polítics també s'acusen mútuament de frau electoral. Un portaveu de la campanya d'Abdullah Abdullah ha denunciat que a la província de Ghazni el mateix governador ha manipulat les paperetes perquè el 80% d'aquestes siguin favorables a l'actual president, Hamed Karzai. Però un altre portaveu d'una altra campanya ha acusat a l'equip d'Abdullah Abdullah de pressionar els electors de la mateixa província per obtenir-ne els vots.

Sigui com sigui, diverses fonts apunten que els observadors electorals no van poder entrar a la majoria dels col·legis electorals, i que aquests denuncien un frau massiu, atès que els qui van controlar els vots en el seu lloc van ser representants del govern. Malgrat tot, algunes agències apunten que tan Hamed Karzai com Abdullah Abdullah haurien empatat en intenció de vot, i per tant faria falta una segona volta

Eleccions tacades de sang

Els comicis afganesos es van celebrar aquest dijous enmig d'una campanya d'atemptats talibans que van causar almenys 37 morts i una cinquantena de ferits. A més, el Ministeri de l'Interior ha afirmat que el dia de les eleccions l'exèrcit va matar 40 talibans a la província de Helmand, al sud del país. Tot i els actes violents i una participació baixa, tant el govern com l'OTAN i els Estats Units es van declarar satisfets per les eleccions.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut