Madrid

El govern espanyol prepara el terreny per a una pujada d'impostos als més rics

Més impostos per ajudar a pagar els efectes de la crisi. Aquesta és la recepta que proposava el ministre de Foment, José Blanco, en una "reflexió personal" que es podria convertir en realitat a partir del mes de setembre. El govern espanyol podria apujar les càrregues impositives als contribuents amb les rendes més altes, una mesura que ajudaria a pal·liar el dèficit que provocarà l'ajut de 420 euros als aturats que ja no cobren la prestació. Però no tothom veu tan clars els efectes d'un augment dels impostos.

Actualitzat
Les paraules del ministre de Foment, José Blanco, sobre un augment dels impostos als contribuents que tinguin rendes més altes prepara el terreny per a una reforma fiscal que podria tenir lloc a l'inici del nou curs polític, al setembre. Segons la reflexió de Blanco, aquesta mesura és l'"única solució" per garantir la despesa social i productiva, ja que els recursos de l'Estat "són limitats".

Una d'aquestes despeses és la que suposa l'ajuda de 420 euros per als aturats sense subsidi. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciava aquest dimecres que està disposat a ampliar-la i que la mesura sigui de caràcter retroactiu. Una proposta que, en cas que es materialitzi, tindria un cost elevat per a les arques de l'Estat que l'augment dels impostos ajudaria a pal·liar. 

El Partit Popular interpreta la possible mesura de manera ben diferent. Segons el vicesecretari general de Política Autonòmica de la formació, Javier Arenas, qualsevol pujada dels impostos "és una agressió brutal contra la feina i els aturats". El dirigent popular, a més, dóna la recepta per crear llocs de treball i sortir de la crisi: "Austeritat en les administracions públiques, reformes profundes i abaixar els impostos."

Des de Catalunya, i en declaracions a "Els matins d'estiu", de TV3, Joaquim Nadal també ha parlat de la possibilitat d'apujar els impostos. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques s'ha mostrat favorable a un augment de determinades càrregues impositives, especialment si ajuden a incrementar l'activitat econòmica i la productivitat.

Fins i tot els sindicats s'han mostrat favorables a l'augment d'impostos. UGT de Catalunya ha dit que una pujada dels impostos directes a les rendes altes és necessari reforçar el nivell de despesa que requereix un bon Estat del benestar. Pel sindicat, s' ha d'apostar per un model fiscal "progressiu, just i redistributiu", ja que els ingressos són insuficients per poder assolir el nivell de despesa.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut