Kabul

Govern, OTAN i els EUA es feliciten pels comicis afganesos, malgrat la poca participació i els atemptats

Ja ha començat el recompte de vots a l'Afganistan, on aquest dijous s'han celebrat les eleccions presidencials. Els resultats, però, no es coneixeran fins al 17 de setembre. La campanya de violència dels talibans, que ha causat 26 morts, i les denúncies de frau qüestionen molt el resultat d'aquest procés. A més, la participació ha estat minsa. Tot i així, tant el govern del país com l'OTAN i els Estats Units s'han felicitat pel desenvolupament dels comicis. El president i favorit en les enquestes, Hamed Karzai, ha qualificat d'èxit les eleccions pel que fa a la seguretat, una opinió que comparteix l'ONU.

Actualitzat
Les segones eleccions presidencials a la història de l'Afganistan acaben amb èxit. Així ho creu la comunitat internacional, tot i que els talibans van perpetrar un centenar d'atemptats i van fer almenys 25 morts. Malgrat aquestes xifres, hi ha satisfacció del govern afganès, a l'OTAN, a l'ONU i als Estats Units.

Pel que fa a la participació, la comissió electoral confia haver assolit el 50%, tot i que les dades reals podrien ser força més baixes i no se sabran fins a la setmana que ve. Si es confirmen aquestes xifres, la participació seria inferior a la dels comicis anteriors, fet que beneficiaria Hamed Karzai. La por a les accions dels talibans, que han volgut boicotejar les eleccions, i el desencís dels ciutadans davant d'uns candidats corruptes i amb vincles amb els senyors de la guerra serien els motius que justificarien la baixa participació.

Aquestes són les segones eleccions presidencials des de la caiguda del règim talibà a finals del 2001. S'hi han presentat 41 candidats, però les enquestes perfilen l'actual president, Hamed Karzai, com a guanyador. Els resultats electorals definitius s'han de fer públics el 17 de setembre.

Els talibans es fan sentir

El president de l'Afganistan, Hamed Karzai, ha anat a votar al centre de Kabul envoltat de grans mesures de seguretat i acompanyat d'alts càrrecs del govern. Karzai ha afirmat que els vots portaran la seguretat i la pau, i faran un país millor.

Les parauels de Karzai contrasten amb el clima d'inseguretat al país que ha anat creixent durant la campanya electoral. En aquest període, els talibans han atacat tant les forces estrangeres al país com les autoritats afganeses. Les seves amenaces de mort a qui anés a votar s'han traduït en la jornada electoral en almenys 26 víctimes mortals, la majoria insurgents, en diversos episodis de violència. Els atacs, però, han estat menys dels esperats per les autoritats del país. De fet, l'Afganistan s'ha vist envoltat per un gran desplegament de soldats, 300.000, per evitar atemptats i protegir els votants.

L'OTAN considera que en matèria de seguretat les eleccions afganeses han estat un "èxit" i "millor del que esperàvem", ha dit el seu secretari general, Anders Fogh Rasmussen.

L'observació més complicada

El centenar d'observadors de la Unió Europea presents a les eleccions a l'Afganistan han qualificat el procés d'observació com el més difícil que han fet mai. Els observadors faran un informe preliminar de les eleccions en 48 hores i, posteriorment, hi haurà un informe definitiu amb la seva opinió sobre el procés electoral.
Anar al contingut