Le Corbier

Detinguts a França tres presumptes membres de l'aparell militar d'ETA

La policia francesa ha detingut tres suposats membres de l'aparell militar d'ETA a França. Entre els arrestats hi ha Alberto Machaín Beraza, un dels sis terroristes més buscats per les autoritats espanyoles. De fet, una de les seves fotografies apareix en els cartells difosos pel Ministeri de l'Interior. Segons fonts de la lluita antiterrorista, també s'han arrestat Aitzol Etxaburu, igualment molt buscat, ja que se'l considera responsable de la creació i manteniment de zulos d'ETA, i Andoni Sarasola.

Actualitzat
Una operació de la policia francesa en col·laboració amb l'espanyola ha permès la detenció de tres presumptes membres de la banda terrorista ETA. Segons fonts de la investigació, els tres detinguts, Alberto Machaín Beraza, Aitzol Etxaburu i Andoni Sarasola, integrarien la "logística militar" de l'organització terrorista i serien els encarregats de subministrar armes i explosius als comandos que atempten a Espanya. Els arrestos s'han produït aquest dimecres a les sis del matí.

La policia francesa escorcolla, en presència dels detinguts, la casa que ocupaven en el moment de la detenció, situada a Le Corbier, a la regió de Savoia, als Alps francesos. De moment els agents ja han trobat diverses pistoles i documentació falsa. L'operació continua oberta.

Machaín, un dels més buscats


A un dels arrestats, Alberto Machaín Beraza, la policia el buscava des dels atemptats del juliol a Burgos i a Palma, quan la seva imatge es va difondre juntament amb cinc presumptes membres més de la banda. En aquell moment, Interior va dir que tot i que no hi havia constància que cap d'aquestes sis persones estigués relacionada amb els atemptats, se sospitava que eren membres de l'aparell militar que podien haver passat a Espanya per cometre accions terroristes.

El 2003 Machaín va ser condemnat per un delicte d'exaltació del terrorisme perquè va col·locar una pancarta de suport a dos etarres a Pamplona.

Pel que fa a Aitzol Etxaburu, les forces de seguretat el relacionen amb l'atemptat comès el 24 de setembre del 2005 en un polígon industrial prop d'Àvila, en què va esclatar una bomba davant d'una impremta. Etxaburu, com també el tercer detingut, Andoni Sarasola, també han aparegut en cartells de cerca difosos per les forces de seguretat, concretament el juliol del 2007 i el setembre del 2008.

Sarasola, a més, es va presentar com a número 1 de la candidatura Lesakako Abertzale Sozialistak de la localitat navarresa de Lesaka. És germà de Martín Sarasola, un dels etarres del "comando Elurra", que va cometre l'atemptat de la T-4 de Barajas, que va costar la vida a dos ciutadans equatorians.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut