Valls

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya considera que la modificació de la directiva europea sobre pirotècnia es queda curta

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya presentarà al·legacions al document que ha elaborat el govern espanyol per modificar la normativa de la Unió Europea sobre la pirotècnia. L'entitat considera que el document espanyol no és sensible amb la realitat catalana, ja que no recull aspectes com la limitació d'edats o les distàncies de seguretat. El document original imposa restriccions que podrien posar fi a les més de 1.500 festes populars amb foc, com ara els balls de diables, que es fan a Catalunya durant l'any. L'estat espanyol havia anunciat modificacions, però aquests canvis no han convençut els diables.

Actualitzat
Segons el president del ball de diables de Tarragona, Xavier Felip, la modificació d'aquesta normativa que havia promès el govern central per preservar les tradicions catalanes es queda molt curta. "Segueix regulant aspectes com per exemple fer fimar a tots els assistents a un correfoc que coneixen el perill que comporta". Això, que considera absurd, ha fet que es decideixin a presentar al·legacions al text.
 
Una de les principals al·legacions que s'han presentat és que siguin els ajuntaments els qui autoritzin els espectacles amb foc, així ja no caldria que tots els assistents haguessin de signar una autorització. El període de presentació d'al·legacions s'acaba el 15 d'agost, i el govern central haurà d'aprovar la normativa a l'octubre. Al gener serà la Unió Europea qui hi haurà de donar el vistiplau.

"Seguim estant una mica a l'expectativa, a veure si el govern espanyol acaba fent una transposició bona, i que podrà llegir els interessos de les colles de diables i bèsties de foc de Catalunya", ha afegit Felip.

La directiva europea sobre pirotècnia


La normativa ha d'entrar en vigor el gener del 2010. Segons el document, els menors de 12 anys no podran comprar ni llançar petards. Per tant els correfocs infantils, com per exemple la Patum infantil de Berga, desapareixeran. A més, també estableix un perímetre de seguretat de 15 metres per tirar petards de classe tres, és a dir, els que utilitzen les colles als correfocs. 

Entre les modificacions que preveu el govern espanyol hi ha la de crear un carnet d'expert per a les colles de diables. També estudia qualificar els correfocs de festes d'interès popular.
Anar al contingut