Nova York

Twitter i Facebook, víctimes d'un atac contra els seus servidors

Twitter i Facebook han estat atacats aquest dijous i la incidència ha afectat els seus milions d'usuaris d'arreu del món. L'origen ha estat un DoS o atac de denegació de servei, que bàsicament és una sobrecàrrega d'usuaris ficticis sobre els servidors per tal de col·lapsar-los i fer-los caure. En el cas de la xarxa de microblogging, el servei s'ha vist interromput i s'ha recuperat al cap d'unes dues hores. També ha tingut problemes, però menys, la xarxa social Facebook, tot i que en aquest cas l'atac només n'ha afectat la velocitat.

Actualitzat
Twitter ha informat en una nota que el servei ha caigut a causa d'un atac, un Distributal Denial of Service o DDoS (també anomenat simplement Denial of Service, DoS), com se'l coneix. L'essència d'aquesta tàctica és saturar el servei incrementant de manera completament desproporcionada el nombre de demandes, tal com s'explica a la Viquipèdia, de manera breu en català, i més extensament en castellà.

El blog especialitzat TechCrunch ha informat que el bloqueig ha començat cap a les tres de la tarda, hora catalana. No ha estat fins un parell d'hores després que la pàgina de missatges curts, que té 45 milions d'usuaris, ha notificat la caiguda del sistema.
 
Des d'un altre espai, un dels fundadors de Twitter, Biz Stone, ha afirmat que "atacs com aquest són esforços maliciosos orquestrats per desarticular i deshabilitar serveis com els de la banca 'online', el pagament amb targeta i, ara, Twitter. Ens estem defensant d'aquest atac, anirem actualitzant la informació i més tard ho investigarem".

En l'última actualització, la pàgina assegura que s'ha recuperat el servei però que encara funciona amb lentitud i limitacions. En qualsevol cas, aquesta és la primera vegada que el servei de Twitter ha quedat interromput tanta estona i de manera generalitzada. També hi ha qui recorda que no és la primera vegada que la pàgina de microblogs té problemes, també causats per les dificultats per adaptar-se a l'increment vertiginós d'usuaris que registra.

Els usuaris de Twitter han respost ràpidament a la situació i han especulat sobre qui pot estar al darrere d'aquest atac.

Facebook, també amb problemes

La xarxa social més popular del moment, Facebook, també ha tingut problemes aquest dijous, si bé de dimensions molt menors a les de Twitter. Alguns usuaris s'han queixat que algunes aplicacions no funcionaven o bé ho feien amb lentitud. Els responsables de la companyia han confirmat que el seu servei s'ha vist reduït, però que els seus servidors no han caigut.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut