La "pastilla de l'endemà" es ven sense recepta a les farmàcies
La "pastilla de l'endemà" es ven sense recepta a les farmàcies
Barcelona

Els farmacèutics hauran de fer una entrevista abans de vendre la pastilla de l'endemà

Els farmacèutics faran una entrevista a les noies d'entre 13 i 16 anys que acudeixin al seu establiment per adquirir la pastilla de l'endemà, per decidir si és correcte o no que la prenguin. És el que es desprèn del protocol que han firmat amb el Departament de Salut, que entrarà en vigor a partir del mes de setembre, quan aquest anticonceptiu d'emergència es podrà comprar sense recepta mèdica.

Actualitzat
Després que s'hagi ajornat la venda sense recepta de la pastilla de l'endemà fins al setembre, Jordi Dalmases, president del Consell de Col·legis de Farmacèutics, ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio que el protocol que s'ha establert per a la venda sense recepta d'aquest fàrmac inclou una entrevista amb les noies de 13 a 16 anys que la sol·licitin.

Amb aquesta conversa, que s'haurà de fer un lloc privat, el farmacèutic haurà determinar si té prou maduresa. A més, li haurà d'explicar exactament a la noia què comporta prendre's la pastilla. El professional no dispensarà el fàrmac si han passat més de 72 hores des del moment en què es va produir la relació de risc.

També haurà de verificar que la usuària no té alguna disfunció hepatica o gastrointestinal, perquè en aquest cas la ingesta de la píndola la perjudicaria. Finalment, la informarà d'altres mètodes anticonceptius i del risc de les malalties de transmissió sexual.

Educació als ciutadans

Dalmases ha assegurat que els farmacèutics i el Departament de Salut han "coincidit plenament sobre l'enfocament" que cal donar a aquest fàrmac, que ha recordat que no és un anticonceptiu normal, sinó que "només s'ha d'aplicar en casos d'emergència". En aquest sentit, el president del Consell dels Col·legis de Farmacèutics ha destacat la tasca educativa que han de fer els professionals quan algú els demana la pastilla de l'endemà.

A més, Dalmases ha explicat que si hi ha algun farmacèutic que objecta contra la dispensació d'aquesta píndola tindrà l'obligació d'adreçar la usuària al centre d'atenció primària més pròxim o a una altra farmàcia.

Tal com passa ara, es podrà continuar anant als centres d'atenció primària i a urgències hospitalàries, on es facilita de manera gratuïta.

Anar al contingut