Pyongyang

Bill Clinton torna a casa les dues periodistes alliberades a Corea del Nord

L'expresident nord-americà Bill Clinton i les dues periodistes alliberades pel règim de Corea del Nord ja són els Estats Units. L'avió amb el qual viatjaven tots tres ha arribat aquest dimecres al migdia, hora catalana, a l'aeroport de Burbank, a Los Angeles, Califòrnia. Els Estats Units ja s'han felicitat pel desenllaç. Qui ho ha expressat públicament és justament la dona de l'expresident nord-americà, l'actual secretària d'Estat, Hillary Clinton. També s'ha alegrat del retorn de les dues periodistes la Xina, un aliat tradicional del govern de Pyongyang.

Actualitzat
Laura Ling i Euna Lee, de 32 i 36 anys, han arribat en bon estat de salut i molt emocionades a l'aeroport de Burbank, on les han rebut familiars, uns 200 periodistes i també l'exvicepresident nord-americà Al Gore, fundador de la cadena de televisió per la qual treballaven quan les van detenir. Les dues periodistes van ser condemnades a 12 anys de treballs forçats perquè, segons Corea del Nord, havien entrat al país de manera il·legal. De fet, hi van entrar sense visat per gravar un reportatge. 

Euna Lee s'ha abraçat amb la seva filla de 4 anys als peus de l'avió. Les dues dones han expressat "el profund agraïment" a Bill Clinton i al seu equip per haver-ne negociat l'alliberament. Laura Ling ha explicat que temien que les enviessin a un camp de treballs forçats. "Quan hem travessat la porta i hem vist el president Bill Clinton davant nostre, hem tingut un xoc però a l'instant hem sabut que s'acabava el malson de la nostra vida", ha afirmat.

Hillary Clinton ha volgut deixar clar que la Casa Blanca no ha fet arribar cap missatge a Pyongyang a través de l'expresident i ha refermat que la millora de les relacions entre Corea del Nord i els Estats Units és a les mans dels asiàtics. Hillary Clinton ha dit des de Nairobi, on és de viatge oficial, que els nord-coreans poden triar el seu futur.

També ha mostrat satisfacció el president nord-americà, Barack Obama, que agraït a Bill Clinton "l'esforç extraordinari" que ha fet per alliberar les dues periodistes i ha dit que el seu govern se sent "enormement alleujat" per l'indult i el retorn de les dones.

La Casa Blanca, però, insisteix que Clinton no era cap enviat no oficial a Pyonyang i nega que fes arribar a Kim Jong Il un missatge personal d'Obama, cosa que desmenteix la versió oficial del règim nord-coreà, segons el qual l'expresident va traslladar al dictador nord-coreà l'agraïment d'Obama i una crida a millorar les relacions bilaterals.

El "perdó especial" que va concendir el líder nord-coreà, Kim Jong Il, es va saber després de la trobada que va mantenir amb Bill Clinton, que va fer un "viatge privat" a Corea del Nord, segons va explicar el govern dels EUA. Un viatge carregat, però, de transcendència política.

Bill Clinton hi anava amb la idea de tornar a casa amb les dues periodistes, però abans havia de calmar una situació tensa amb Corea del Nord, sobretot després que el règim ha tornat a llançar diversos míssils nuclears i s'ha tornat a aixecar de la taula de negociacions amb la Xina, el Japó i els Estats Units, entre d'altres, que volien convèncer el govern de Kim Jong Il que abandonés les seves ambicions de construir un arsenal nuclear.

Alguns analistes afirmen que Pyongyang tenia la intenció d'utilitzar les dues periodistes perquè els EUA cedissin una mica en les seves pretensions i pressionessin l'ONU per reduir les sancions que se li van imposar a Corea del Nord després de les proves nuclears que va fer al maig passat.

La visita del marit de l'actual secretària d'Estat nord-americana ha estat la primera d'un càrrec de rellevància nord-americà a Corea del Nord des de la que hi va fer l'any 2000 Madeleine Albright, aleshores secretària d'Estat de l'administració Clinton.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut