Pyongyang

Corea del Nord indulta les dues periodistes nord-americanes després de la visita de Bill Clinton

La visita sorpresa de l'expresident dels Estats Units Bill Clinton a Corea del Nord ja ha tingut els seus fruits. El règim de Pyonyang ha anunciat que concedeix "un perdó especial" a les dues periodistes nord-americanes condemnades a dotze anys de treballs forçats per haver entrat il·legalment al país. Clinton n'ha negociat personalment l'alliberament en una reunió amb el president del país, Kim Jong Il. Les dues dones, que ja han arribat als Estat Units amb l'expresident, gravaven un documental sobre el tràfic de refugiades nord-coreanes, quan van ser arrestades.

Actualitzat
La cadena nord-americana ABC News ha afirmat, citant fonts oficials, que Clinton s'havia trobat amb Laura Ling i Euna Lee, les dues periodistes, abans que Pyongyang anunciés el seu alliberament.

Clinton ha sopat amb el president nord-coreà, Kim Jong Il. Ha estat una trobada molt distesa, segons fonts del govern nord-coreà, que també han confirmat que l'expresident hauria transmès al mandatari asiàtic un missatge verbal de part del president Obama. Kim Jong Il ha manifestat el seu agraïment pel missatge, segons l'agència de notícies oficial nord-coreana KCNA. La Casa Blanca ha desmentit aquesta informació.

De fet, Washington no ha volgut fer cap comentari o valoració sobre la visita de Clinton ja que, remarquen, es tracta d'un viatge privat i, a més, no volien entorpir el seu objectiu, que era alliberar les dues ciutadanes nord-americanes, una missió que finalment ha complert. Fonts del règim han informat que Kim Jong Il els concedeix un "perdó especial".

El viatge de Bill Clinton arriba després que el règim nord-coreà ha tornat a llançar diversos míssils nuclears i s'ha tornat a aixecar de la taula de negociacions amb la Xina, el Japó i els Estats Units, entre d'altres, que volien convèncer el govern de Kim Jong Il que abandonés les seves ambicions de construir un arsenal nuclear.

Alguns analistes afirmen que Pyongyang tenia la intenció d'utilitzar les dues periodistes perquè els EUA cedissin una mica en les seves pretensions i pressionessin l'ONU per reduir les sancions que se li van imposar a Corea del Nord després de les proves nuclears que va fer el maig passat.

Aquesta és la segona vegada que un expresident dels Estats Units visita Corea del Nord en un moment de crisi de les relacions diplomàtiques. Jimmy Carter hi va viatjar el 1994 per mirar de convèncer el govern que deixés córrer el seu programa nuclear.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut