Teheran

La policia reprimeix un homenatge als manifestants morts a l'Iran

La policia iraniana ha impedit l'homenatge a les víctimes de la repressió postelectoral que estava previst per aquest migdia al cementiri de Teheran on hi ha enterrada Neda, la jove símbol del moviment opositor. Els agents han negat l'entrada al cementiri del líder de l'oposició, Mir Hussein Moussavi, i han detingut més d'una desena del miler de manifestants que s'han concentrat per participar en l'acte d'homenatge.

Actualitzat
Moussavi ha aconseguit apropar-se a la tomba de Neda Agha-Soltan, la jove que s'ha convertit en un símbol per al moviment opositor després que les imatges de la seva mort han circulat massivament per internet, però no ha pogut llegir els versicles de l'Alcorà que es reciten habitualment als funerals. Avui es compleixen 40 dies de la seva defunció, una data significativa perquè suposa la fi del període de dol dels xiïtes. 

La Guàrdia Revolucionària iraniana havia advertit que reprimiria qualsevol acte públic "en contra de l'estament clerical" hores abans que comencés la cerimònia. L'acte l'havien convocat els dos candidats reformistes derrotats a les eleccions presidencials, Moussavi i Mahdi Karrubi, al cementiri de Behest-eZahra, al sud de Teheran, per recordar les víctimes de la violència postelectoral. Arran de la prohibició de la concentració al cementiri, els líders opositors han convocat un altre acte a la gran mesquita de Teheran, però les autoritats iranianes l'han prohibit. 

En els mesos que van precedir la caiguda del xa, durant la revolució del 1978-1979, hi va haver un cicle de protestes cada 40 dies, ja que els manifestants van convertir les cerimònies de dol en manifestacions polítiques que eren reprimides i desembocaven en protestes més grans.
Anar al contingut