El Voló

Pagesos francesos protesten pel preu de la fruita espanyola que es ven a França i tallen la frontera al Voló

Els pagesos francesos han bloquejat aquest dijous al matí l'entrada de camions espanyols a França pel pas fronterer del Voló. D'aquesta manera han volgut protestar per l'arribada als seus mercats de fruites i verdures espanyoles que es venen a meitat de preu que les seves. La protesta, que s'ha acabat a la una, s'ha desenvolupat sense incidents. Els Mossos d'Esquadra han desviat els camions espanyols per l'interior de la Jonquera, i això ha fet que els aparcaments hagin quedat col·lapsats i que també se n'hagi ressentit la circulació per dins el poble. A l'autopista AP-7 hi ha hagut fins a set quilòmetres de retencions.

Actualitzat
Les cues han estat en sentit França, perquè s'ha tallat el trànsit a l'altura de la sortida 2. Els camions els han dirigit a aparcaments i els turismes s'han desviat per la N-II.

Molts turistes que després de les vacances tornaven cap al seu país se n'han anat una mica més carregats. Els pagesos francesos han repartit quilos de préssecs i tomàquets a tots els conductors. A alguns, fins i tot, caixes senceres. Tot, per exigir que a França es mengi producte francès. De bon matí les consignes eren clares: bloquejar el trànsit dels camions, però ni pujar-hi ni abocar-ne la càrrega.

Els pagesos francesos no entenen per què amb una collita excepcional com la que han tingut hi ha tant excedent, i en culpen les grans superfícies, perquè compren producte més barat de l'estat espanyol.

Segons els productors francesos del Llenguadoc-Rosselló, el cost de producció d'un quilo de préssecs de la màxima categoria és de 80 cèntims el quilo, mentre que a l'estat espanyol és la meitat, i reclamen poder-lo vendre a un euro i mig per tenir beneficis. Diuen que en depenen 20.000 llocs de treball i que s'ha de tenir en compte que són el primer productor de préssec a França.

S'ha de subratllar que entre els vehicles atrapats per la retenció no hi ha hagut gairebé cap camió, perquè la majoria ja estaven avisats de l'acció de protesta.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut