Barcelona

Saura: "L'únic culpable de la mort dels bombers és el foc"

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha comparegut aquest dimarts en comissió parlamentària per donar explicacions sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan, que va cremar més de 1.100 hectàrees i en el qual van morir cinc bombers. Saura ha negat la descoordinació i ha remarcat que l'actuació de tots els efectius va ser exemplar. El conseller també ha reiterat que en cap cas es va abaixar la guàrdia i s'ha mostrat taxatiu a l'hora d'afirmar que "l'únic responsable de la mort dels bombers és el foc". Comandaments dels Bombers, de la direcció d'emergències mèdiques i els alcaldes d'Horta de Sant Joan i Prat de Compte han assistit a la compareixença.

Actualitzat
Saura ha desgranat cronològicament com es van desenvolupar les actuacions que van fer els bombers des que es va declarar l'incendi a Horta de Sant Joan, el dilluns 20 de juliol. El foc es va originar al barranc dels Covards a causa d'un llamp. 

La zona era de molt difícil accés. A aquest escenari s'hi sumen unes temperatures molt altes i el vent, que va dificultar i en alguns moments impossibilitar la intervenció dels mitjans aeris. Els bombers que hi van perdre la vida i el que va resultar ferit es van trobar encerclats pel foc quan el vent, de sobte, va canviar de direcció. Com que bufaven ratxes molt fortes, els mitjans aeris no podien rescatar-los. Es va mantenir comunicació amb ells i se'ls tenia localitzats, però no es va poder evitar que perdessin la vida, ha explicat Saura.

El conseller d'Interior ha defensat en reiterades ocasions que tots els efectius que hi van participar -Bombers, Mossos d'Esquadra, GRAF, efectius del Ministeri de Defensa i de Medi Ambient- van actuar de manera coordinada. El conseller d'Interior ha remarcat que l'actuació de tots els efectius va ser "exemplar" i ha tornat a negar que s'hagués abaixat la guàrdia, tal com va insinuar l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Farràs.

Després d'escoltar les paraules de Saura, Farràs ha reiterat que encara té "dubtes" sobre la coordinació dels efectius en l'incendi i s'ha mostrat "decebut" amb les explicacions del conseller. L'alcalde s'ha queixat que va rebre poca informació i que l'únic positiu de la compareixença ha estat el compromís dels grups d'aclarir la veritat dels fets.

CiU, manca d'efectius

El diputat de CiU i alcalde d'Arnes, Xavier Pallarès, ha denunciat la manca de mitjans al Parc d'Horta de Sant Joan. En concret, s'ha referit a què hi havia un camió que en el moment de l'incendi estava donat de baixa perquè no tenia bé els frens.

A més, ha posat en dubte la cronologia que ha explicat el conseller d'Interior perquè ell mateix diu que va trucar a tres quarts de nou del matí per alertar del foc quan Saura ha dit que la primera trucada al 112 va ser més tard.

Pallarès ha retret al conseller que s'hagi criticat la gent de la Terra Alta i recorda que es van fer diversos actes en honor als bombers morts. Afirma que els ciutadans de la comarca mai oblidaran el que han fet els bombers per salvar les seves terres i garantir la seva seguretat.

PSC, ERC i ICV: prioritat recuperar la zona

Els tres partits de govern han mostrat el seu suport al cos de Bombers i a la seva tasca sense posar en dubte que s'haguessin relaxat per controlar el foc d'Horta de Sant Joan. Les tres formacions han demanat al govern celeritat per recuperar, tan aviat com sigui possible, la zona cremada per l'incendi per aconseguir que "Horta de Sant Joan torni a ser com era abans", segons ha afegit el diputat del PSC David Pérez.

Els tres grups han agraït a Saura la rapidesa a comparèixer.

El PP: es podria haver evitat?

La intervenció del diputat del PP Jordi Montanya ha estat una de les més dures. Els populars han posat en dubte les dades de Saura i que l'únic culpable de la mort dels cinc bombers fos el foc. S'han queixat també per no poder contrastar l'informe de Saura amb els seus tècnics.

Montanya ha rebatut les previsions de la conselleria perquè hi havia informes que alertaven d'un canvi de vent procedent de l'Àfrica. "No era una situació d'excepcionalitat perquè la gent de la comarca sap que aquests canvis de vent són freqüents". "És cert que els cinc bombers que van perdre la vida intentaven evitar que el foc arribés a unes masies deshabitades?", ha dit Montanya fent referència a informacions publicades en diversos mitjans de comunicació.

Saura ha titllat "d'improcedent" la pregunta i ha exigit al PP que no insinuï que els bombers estaven fent una "cosa innecessària".

Grup Mixt: investigació judicial

Des del Grup Mixt, José Domingo, ha demanat a Saura que comprometi el seu futur polític al resultat de la investigació judicial que s'està fent arran de la mort dels cinc bombers en acte de servei.

Domingo ha assegurat que l'objectiu de la compareixença no és desgastar el govern sinó saber què va passar i l'oposició té dret a saber-ho i també a exigir responsabilitats. Ha reiterat la seva solidaritat amb el cos i ha afegit que "cap bomber se senti qüestionat perquè el que es qüestiona són els mitjans i no el seu esforç".

Per a més informació, consulta la compareixença minut a minut del conseller d'Interior Joan Saura

El foc continua cremant a Horta de Sant Joan

L'incendi encara no ha estat extingit, i tot i que divendres va entrar en fase de control. Aquesta matinada de dimarts una dotació s'ha quedat vigilant que el foc no revifi i aquest dimarts al matí s'hi ha afegit una altra dotació terrestre i un mitjà aeri per tal d'extingir el foc.

La compareixença de Joan Saura al Parlament per donar explicacions sobre aquest incendi s'ha produït l'endemà que el ple de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan va acordar aixecar un monòlit de record als cinc bombers morts i al membre del cos ferit en l'extinció de l'incendi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut